Izv. prof. dr. sc. Goran Poropat, dr. med. internist-gastroenterolog

Zavod za gastroenterologiju, KBC Rijeka, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci


“Visoki pH Prolom vode upravo je jedna od najznačajnijih karakteristika kojom ova voda blagotvorno djeluje na simptome SIC-a, prvenstveno na način da neutralizira dio želučane kiseline koja time u značajno manjoj mjeri dospijeva u alkalnu sredinu tankog crijeva i narušava ravnotežu crijevne mikrobiote što, zajedno s izravnim agresivnim učinkom kiselih medija na strukturu i posljedično funkciju crijeva, ima značajnu ulogu u poticanju i intenzifikaciji simptoma SIC-a. Uz logično olakšavanje prolaska crijevnog sadržaja zbog većeg volumena tekućine u lumenu crijeva i smanjene tvrdoće u konzistenciji stolice, obilje hidrogenkarbonatnih iona dodatno poboljšava sekretornu funkciju jetre i ekskretornu funkciju bilijarnog trakta što izravno utječe na normalizaciju rada crijeva, prvenstveno imajući laksativni učinak, važan u bolesnika s dominantno konstipacijskim simptomima bolesti. Prisutnost silicija, kojim je Prolom voda bogata, svojim imunomodulatornim svojstvima smanjuje intenzitet upalnih i alergijskih reakcija u probavnom sustavu, a razvoj upale dodatno pogoršava simptome SIC-a, narušavajući kvalitetu života bolesnika. S obzirom na niskomineralna svojstva, Prolom vodu je moguće konzumirati svakodnevno, bez straha od neželjenih učinaka akumulacije ostalih minerala u krvnim žilama, bubrezima i bilijarnom traktu.”


Za detaljan uvid u stručni materijal autora, KLIKNITE OVDJE.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Rijeka, 5.5.2023.

  • 25.04.2024.by Ivan M.