Prolom voda

izvire na dubini od 220 m na padinama planine Radan, na jugu Srbije.

Prolom voda predstavlja prirodnu nisko mineralnu vodu koja je meka, sadrži natrijev hidrogenkarbonat i silicij, alkalna je, termomineralna, hipotermalna te oligomineralna.

Prolom voda od izvora do potrošača prolazi potpuno zatvoreni sustav, bez izlaganja bilo kakvim fizičkim ili kemijskim tretmanima.

Prolom voda je dostupna u pakiranjima od 0.5 i 1.5 litre, izrađenim od PET1 (PETE) materijala, koji ne sadrži Bisfenol A. Ovo pakiranje je praktično rješenje, prilagođeno dinamičnom načinu života korisnika uz istovremeno poštivanje ekoloških normi, omogućujući očuvanje svježine i kvalitete Prolom vode.

 

Izdvajamo citate eminentnih doktora i drugih stručnjaka iz njihovih autorskih djela, olakšavajući vam odabir za daljnje čitanje kompletnog stručnog materijala:

GASTROEZOFAGEALNA REFLUKSA BOLEST – MOŽE LI PROLOM VODA POMOĆI U LIJEČENJU ?


Dinko Ladić, dr. med., specijalist internist, subspecijalist gastroenterologije i hepatologije

Zavod za gastroenterologiju i hepatologiju, Klinika za unutarnje bolesti, KBC Osijek


“Zbog njene lužnatosti može se koristiti u stanjima hiperacidnih stanja gornjeg probavnog trakta. Djelovanje joj je da smanjenjem kiselosti želučanog sadržaja kao nefarmakološka mjera pomaže u liječenju gastroezofagealne refluksne bolesti i drugih stanja (ulkusna bolest) povezanih s prekomjernim izlučivanjem želučane kiseline. Takvo povoljno djelovanje prema dostupnoj literaturi već je potvrđeno kod bolesnika koji su koristili Prolom vodu, bilo kao dodatak farmakološkoj terapiji ili samostalno u sklopu nefarmakološkog liječenja. Pokazan je povoljan učinak i kod drugih gastrointestinalnih poremećaja u smislu dispepsije i konstipacije.”


Za detaljan uvid u stručni materijal autora, KLIKNITE OVDJE. Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Osijek, 22.2.2023.

OPSTIPACIJA I PROLOM VODA


Andreja Bartulić, dr. med. specijalist internist, gastroenterolog

Zavod za gastroenterologiju i hepatologiju, Klinika za unutarnje bolesti, KBC Osijek


“Zbog niske mineralizacije brzo se eliminira iz organizma, djeluje kao izuzetno dobar prirodni diuretik. Ljekovita svojstva Prolom voda ima kod hiperacidnih stanja u gornjem dijelu probavnog trakta. Zbog visoke alkalnosti smanjuje kiselost želučanog sadržaja te kod ulkusne i refluksne bolesti smanjuje simptome i pomaže izlječenje. Kod dispepsije i opstipacije također su pokazana pozitivna djelovanja Prolom vode u smislu poboljšanja i reguliranja probave (3). Prolom voda može se koristiti uz propisanu medikamentnu terapiju u tretmanu gastroezofagusne refluksne bolesti, kroničnog gastritisa, ulkusne bolesti i dispepsije. Bikarbonati kojima obiluje poboljšavaju sekretornu funkciju jetre, što se očituje holagognim djelovanjem. Pod njihovim djelovanjem dolazi do boljeg pražnjenja žučnjaka što pridonosi normalizaciji rada crijeva.”


Za detaljan uvid u stručni materijal autora, KLIKNITE OVDJE. Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Osijek, 27.2.2023.

PROLOM VODA I RAD BUBREGA


Izv. prof. dr. sc. Josip Španjol, dr. med. specijalist urologije subspecijalist urološke onkologije i transplantacije bubrega

Redoviti član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, tajnik podružnice Akademije medicinskih znanosti Hrvatske u Rijeci, prodekan za poslovne odnose Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, pročelnik Katedre za urologiju KBC Rijeka, predstojnik Klinike za urologiju KBC Rijeka


“Prolom voda zbog svog kemijskog sastava, a radi se o lužnatoj vodi siromašnoj kalcijem, bogatoj bikarbonatima, može imati povoljan učinak na rad bubrega olakšavajući im održavanje ravnoteže acidobaznog statusa cijelog organizma, te stabilizirajući pH mokraće i spriječiti nastanak kako kamenaca, tako i razmnožavanje bakterija u mokraći. Nadoknada bikarbonata posebice je važna u osoba koje se nalaze na raznim oblicima dijeta, posebice ketodijetama, jer prilikom takve prehrane dolazi do zakiseljavanja cijelog organizma što posebice opterećuje bubrege i pogoduje nastanku mokraćnih kamenaca i uroinfekcija. Zaključno, „Prolom voda” može se svakako preporučiti svim ljudima, a posebice urološkim bolesnicima s čestim uroinfekcijama i onima s mokraćnim kamencima s ciljem prevencije njihovog nastanka te poboljšanja rada bubrega i lakše regulacije acidobaznog statusa cijelog organizma.”


Za detaljan uvid u stručni materijal autora, KLIKNITE OVDJE.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Rijeka, 28.12.2022.

KAMENCI OD MOKRAĆNE KISELINE I PROLOM VODA


Emanuel Modrić, dr. med.spec. urolog subspec. urološke onkologije

Opća bolnica Bjelovar


“Kako nije točno definiran uzrok stvaranja kamenaca od mokraćne kiseline, teško možemo na njih djelovati lijekovima. Stoga se najčešće preporučuje promjena prehrane (izbjegavanje crvenog mesa) i adekvatna hidracija. Tu ulogu dobiva Prolom voda, koja je niskomineralna i visokoalkalna. S obzirom na to da je niskomineralna, može se piti u većim količinama, što je jako bitno kod problema s kamencima mokraćnog sustava (adekvatna hidracija organizma najčešće je jedina metoda prevencije). Kako je ranije spomenuto, mokraćna kiselina slabo je topljiva kod niskog pH urina. Prolom voda je visokoalkalna voda i stoga doprinosi alkalizaciji urina, što dovodi do bolje topljivosti mokraćne kiseline i prevenciji stvaranja kamenaca.”


Za detaljan uvid u stručni materijal autora, KLIKNITE OVDJE.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Bjelovar, 12.2.2023.

SINDROM IRITABILNOG CRIJEVA – PROLOM VODA KAO DODATAK LIJEČENJU


Izv. prof. dr. sc. Goran Poropat, dr. med. internist-gastroenterolog

Zavod za gastroenterologiju, KBC Rijeka, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci


“Visoki pH Prolom vode upravo je jedna od najznačajnijih karakteristika kojom ova voda blagotvorno djeluje na simptome SIC-a, prvenstveno na način da neutralizira dio želučane kiseline koja time u značajno manjoj mjeri dospijeva u alkalnu sredinu tankog crijeva i narušava ravnotežu crijevne mikrobiote što, zajedno s izravnim agresivnim učinkom kiselih medija na strukturu i posljedično funkciju crijeva, ima značajnu ulogu u poticanju i intenzifikaciji simptoma SIC-a. Uz logično olakšavanje prolaska crijevnog sadržaja zbog većeg volumena tekućine u lumenu crijeva i smanjene tvrdoće u konzistenciji stolice, obilje hidrogenkarbonatnih iona dodatno poboljšava sekretornu funkciju jetre i ekskretornu funkciju bilijarnog trakta što izravno utječe na normalizaciju rada crijeva, prvenstveno imajući laksativni učinak, važan u bolesnika s dominantno konstipacijskim simptomima bolesti. Prisutnost silicija, kojim je Prolom voda bogata, svojim imunomodulatornim svojstvima smanjuje intenzitet upalnih i alergijskih reakcija u probavnom sustavu, a razvoj upale dodatno pogoršava simptome SIC-a, narušavajući kvalitetu života bolesnika. S obzirom na niskomineralna svojstva, Prolom vodu je moguće konzumirati svakodnevno, bez straha od neželjenih učinaka akumulacije ostalih minerala u krvnim žilama, bubrezima i bilijarnom traktu.”


Za detaljan uvid u stručni materijal autora, KLIKNITE OVDJE.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Rijeka, 5.5.2023.

SINDROM IRITABILNOG KOLONA – POZITIVNI UTJECAJ PROLOM VODE NA IRITABILNI KOLON


Miroslav Šram, dr. med. specijalist – internist

Klinika za unutarnje bolesti, KBC Osijek


“Prolom voda prirodna je mineralna voda bogata silicijem, natrijevim hidrogenkarbonatom, alkalna, oligomineralna i hipotermalna. Pogodna je za pijenje u većim količinama i sigurna je za hipertoničare, trudnice i djecu. Dokazano pospješuje liječenje uroloških, reumatoloških i dermatoloških bolesti. Zbog svog alkalnog sastava pokazala se iznimno djelotvornom u liječenju gastroezofagealne refluksne bolesti, kao i kod kroničnog gastritisa, ulkusne bolesti i dispeptičkih tegoba jer smanjuje kiselost želučanog sadržaja. Prolom voda može se primijeniti u osoba oboljelih od sindroma iritabilnog kolona s naglašenim simptomimakonstipacije jer dokazano djeluje pozitivno na poremećaje otežane defekacije. Bikarbonati Prolom vode poboljšavaju sekretornu funkciju jetre i zbog njihova djelovanja dolazi do boljeg pražnjena žučnog mjehura što za posljedicu ima laksativno djelovanje na gastrointestinalni trakt i nestanak konstipacije. Silicij, kojim je Prolom voda bogata, smanjuje upalu probavnog trakta i pridonosi općem poboljšanju probavnog trakta regulirajući imunološke procese u čovjekovom organizmu. Prema istraživanju provedenom u Klinici za gastroenterologiju i hepatologiju u Beogradu propisana terapija uz dodatak Prolom vode smanjuje ili odstranjuje simptome uspješnije od propisane terapije bez dodatka Prolom vode.”


Za detaljan uvid u stručni materijal autora, KLIKNITE OVDJE.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Osijek, 6.3.2023.

PROLOM VODA PRIRODNI DOPRINOS OPĆIM, NEFARMAKOLOŠKIM MJERAMA U PREVENCIJI OSTEOPOROTIČNIH PRIJELOMA


Marin Deškin, dr. med. specijalist internist, subspecijalist endokrinolog-dijabetolog

Opća bolnica Bjelovar


“Sve je više znanstvenih studija koje ukazuju da i silicij uz kalcij i vitamin D igra ključnu ulogu u formiranju, a i održavanju koštanog zdravlja. Postoji jasna korelacija između unosa silicija i BMD-a, smatra se da su mehanizmi, ponajprije, u sintezi i stabilizaciji kolagena i mineralizaciji matriksa. Isto tako, silicij smanjuje i gubitak kalcija –najodgovornijeg minerala za koštanu gustoću. Prolom voda jedinstvenog je sastava, a pripada kategoriji prirodno visokoalkalnih, silicijskih (koncentracija SiO2 – 45mg/L), bikarbonatnih i oligomineralanih voda. Silicij aktivno sudjeluje u metabolizmu niza minerala; kalcija, kalija, fosfora, cinka, fluora i sumpora. Igra i važnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, lipida i bjelančevina, kao i u sintezi kolagena koji u značajnom stupnju određuje starenje kose, kože, noktiju, zglobova i tetiva. Osnovna funkcija je strukturna, potporna, no ima i važno značenje u imunološkom i antiaterosklerotskom smislu. Starenje stanica može se povezati, na neki način, i s nedostatkom silicija, odgovornog za stanične metaboličke procese. Iz toga se može zaključiti da je silicij s pravom nedavno dobio epitet „anti-aging minerala“. Vrlo je zastupljen u tlu, no praktički ga vrlo malo unosimo prehranom. Iako biljna hrana ima dosta silicija, bioraspoloživost je ipak mala. PROLOM VODA sa svojim jedinstvenim sastavom predstavlja važan čimbenik sprečavanja kroničnog deficita silicija.”


Za detaljan uvid u stručni materijal autora, KLIKNITE OVDJE.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Bjelovar, 4.1.2023.

PROCJENA UTJECAJA PROLOM VODE KAO POMOĆNOG LJEKOVITOG SREDSTVA U LIJEČENJU KRONIČNOG GASTRITISA


Marinko Lukić, dr.med.  internist-gastroenterolog

Opća bolnica Bjelovar


“Prolom voda može se koristiti uz propisanu medikamentnu terapiju u liječenju hiperacidnih stanja gornjeg dijela probavnog trakta. Prolom voda statistički značajno doprinosi bržem nestanku simptoma (tegoba) ili ublažavanju simptoma (smanjenju intenziteta i učestalosti) ako se koristi uz propisanu terapiju u odnosu na pacijente koji koriste samo propisanu medikamentnu terapiju. Prolom voda doprinosi bržem oporavku pacijenata tijekom liječenja.”


Za detaljan uvid u stručni materijal autora, KLIKNITE OVDJE.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Bjelovar, 29.12.2022.

LIJEČENJE GASTROEZOFAGEALNE REFLUKSNE BOLESTI (GERB) – ULOGA PROLOM VODE KAO POMOĆNOG LJEKOVITOG SREDSTVA


Izv.prof.dr.sc. Goran Hauser, dr.med. internist – gastroenterolog

Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, predstojnik Klinike za internu medicinu KBC Rijeka


“Jedan je od načina liječenja uzimanje lužnatih sredstava i pacijenti često posežu za najdostupnijim lijekom, a to je NaHCO3, tj. „soda bikarbona” što je vrlo loš odabir pogotovo za bolesnike s kroničnim liječenjem. Zbog toga je vrlo bitno imati rješenje koje će bolesnicima učinkovito ukloniti smetnje, a neće imati nuspojave dugotrajnog liječenja koje su tipične za uzimanje sode bikarbone. Prolom voda kao alkalno sredstvo prirodan je način ublažavanja smetnji s obzirom na blago alkalni pH. Kemijski sastav vode vrlo je dobro istražen. Prema hidrokemijskim svojstvima vode ove vrste pripadaju tipu hidrokarbonat-natrij. Sve analize ukazuju na veliku sličnost kemijskog sastava voda Prolom banje iz svih analiziranih pojava. Mineralizacija vode vrlo je niska i iznosi oko 0,2g/L, što je nešto niža vrijednost od mineralizacije običnih hladnih voda tog područja. U tim vodama javljaju se kao otopljeni plinovi O2 i u znatno nižem sadržaju H2S. pH-vrijednost je unutar granica od 8,4 do 9,3. Radioaktivnost vode je niska pa se ne može razvrstati u radioaktivne. Zbog visoke alkalnosti vode smanjuje se kiselost želučanog sadržaja te se može primjenjivati kod GERB-a, ali i drugih stanja povezanih s hiperaciditetom kao pomoćno ljekovito sredstvo. Bolesnici mogu uzimati i do 2L na dan, najčešće se preporučuje 2 čaše ujutro natašte te jedna do dvije čaše 30 minuta prije jela.”


Za detaljan uvid u stručni materijal autora, KLIKNITE OVDJE.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Rijeka, 24.2.2023.

PROCJENA UTJECAJA PROLOM VODE KAO POMOĆNOG LJEKOVITOG SREDSTVA U LIJEČENJU GASTROEZOFAGEALNE REFLUKSNE BOLESTI


Ruženka Lukić, dr.med.

Ordinacija opće medicine u Zagrebu


“Zbog niske mineralizacije brzo se eliminira iz organizma, djeluje kao izuzetno dobar prirodni diuretik. Ljekovita svojstva Prolom voda ima kod hiperacidnih stanja u gornjem dijelu probavnog trakta. Zbog visoke alkalnosti smanjuje kiselost želučanog sadržaja te kod ulkusne i refluksne bolesti smanjuje simptome i pomaže izlječenje. Kod dispepsije i opstipacije također su pokazana pozitivna djelovanja Prolom vode u smislu poboljšanja i reguliranja probave. Prolom voda može se koristiti uz propisanu medikamentnu terapiju u tretmanu gastroezofagusne refluksne bolesti, kroničnog gastritisa, ulkusne bolesti i dispepsije.”


Za detaljan uvid u stručni materijal autora, KLIKNITE OVDJE.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Zagreb, 28.12.2022.

PEPTIČNA ULKUSNA BOLEST – MOŽE LI PROLOM VODA POMOĆI U LIJEČENJU?


Dino Hardi, dr. med. Specijalizant gastroenterologije i hepatologije

Zavod za gastroenterologiju i hepatologiju, Klinika za unutarnje bolesti, KBC Osijek


“Klinički je dokazano da pomaže kod kroničnog gastritisa, ulkusne i refluksne bolesti. Brzo i lako se apsorbira iz probavnog trakta i dospijevanjem u krv povećava njenu alkalnu rezervu, izravno pojačavajući kapacitet bikarbonatnog sustava koji je najvažniji u održavanju acido-bazne ravnoteže organizma. Koristeći Prolom vodi povećavamo pH-vrijednost u želucu te se djeluje protektivno na sluznicu, sprječava mogući nastanak defekta sluznice te pospješuje njezino izlječenje u slučaju patološkihstanja, kao što je prethodno opisana peptična ulkusna bolest. Preporučeni dnevni unos iznosi između1,5 i 4 litre na dan. Osobe od 45 do 65kg tjelesne težine mogu dnevno uzimati 1,5 – 2 litre vode na dan, osobe teške od 65 do 80 kg mogu uzimati između 2 i 2,5 litre vode, 2,5 do 3 litre vode uzimaju osobe teške od 80 do 90 kg, dok će 3 do 3,5 litre vode piti osobe teške od 90 do 110 kg. Ako imate između 110 i 120 kg, bit će vam potrebno 3,5 – 4,0 litre vode svakodnevno. Prolom vodu dobro je piti jer ona smanjuje osjećaj nadutosti nakon obroka, ubrzava rad i pražnjenje crijeva. Stoga ima povoljan učinak i kod konstipacije. U istraživanjima je dokazano da doprinosi bržem nestanku simptoma ili ublažavanju simptoma ako se koristi uz redovitu terapiju koju je propisao liječnik, u odnosu na bolesnike koji koriste samo propisanu medikamentnu terapiju.”


Za detaljan uvid u stručni materijal autora, KLIKNITE OVDJE.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Osijek, 28.2.2023.

PROLOM VODA I UROLOŠKI PACIJENTI


Izv. prof. dr. sc. Zoran Peršec, dr. med. specijalist urologije i subspecijalist urološke onkologije

Pročelnik Zavoda za urologiju, Kliničke bolnice Dubrava


“Kamenci mokraćnog sustava čest su problem koji se susreće u urološkoj ambulanti i jedan su od najčešćih razloga potrebe za intervencijomu sklopu hitne medicinske (urološke) pomoći (renalna kolika), kao i razni oblici uroloških tretmana kamenaca u mokraćnom sustavu. Također, kod pacijenata koji su već tretirani zbog kamenaca u mokraćnom sustavu, uz preporuku i stimulaciju diureze, koristili smo Prolom vodu prilikom tretiranja kamenaca svih sastava, upravo zbog učinka smanjenja koncentracija soli od kojih je formiran sam kamenac. Pritom se, zahvaljujući mikro elementu siliciju iz Prolom vode, smanjuje mogućnost samog ponovnog nakupljanja fragmenata kamenca, ali i pospješuje njihovo izbacivanje te sprječava mogućnost nastanka zadržavanja mokraće (retencije) uz olakšavanje bolnog izmokravanja. Prolom voda uz to štiti i sluznicu mokraćnog sustava od vezivanja i taloženja raspadnih produkata mokraćnih kamenaca, sprječavajući ponovni nastanak istih. Naime, prisustvo navedenih produkata dovodi do mehaničkog oštećenja sluznice mokraćnog sustava, a silicijska kiselina iz Prolom vode pospješuje epitelizaciju oštećenog tkiva, ali i poboljšava bubrežnu funkciju što, naravno, ima pozitivan učinak i na cjelokupni organizam i što brži oporavak, odnosno eliminaciju tretiranih raspadnih produkata kamenca. U konačnici, Prolom vodu temeljem naših iskustava možemo preporučiti svim urološkim pacijentima, a posebice tijekom hospitalizacija u cilju poboljšanja/održavanja funkcije bubrega, sprječavanja ili tretmana uroinfekcija, kao i pacijentima s mokraćnim kamencima u cilju sprječavanja mogućnosti nastanka istih, ali i kao korisno sredstvo prilikom raznih uroloških tretmana.”


Za detaljan uvid u stručni materijal autora, KLIKNITE OVDJE.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Zagreb, 21.5.2023.

KLINIČKA STUDIJA: PROCJENA EFEKTA PROLOM VODE KAO POMOĆNOG LJEKOVITOG SREDSTVA U TRETMANU GASTROEZOFAGEALNE REFLUKSNE BOLESTI, KRONIČNOG GASTRITISA, ULKUSNE BOLESTI I DISPEPSIJE


Izv. prof. dr. sc. Dragan Popović, dr. med. internist-gastroenterolog

Direktor Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju KCS


“Prolom voda je negazirana, prirodna voda sniskim sadržajem mineralnih tvari (oligomineralna), visoko alkalna (pH 8,5 do 9 na izvoru), temperature 26-31,5°C na izvoru. Iako je ona prirodna, izvorska voda koju mogu svakodnevno koristitii zdravi ljudi, Prolom voda zbog svojih karakteristika ima i ljekovita svojstva. Ljekovite učinke Prolom voda ima kod hiperacidnih stanja u gornjem dijelu digestivnog trakta. Zbog visoke alkalnosti smanjuje kiselost želučanog sadržaja te kod ulkusne bolesti i refluksne bolesti smanjuje simptome i pomaže kod izlječenja o čemu govori i iskustvo većeg broja pacijenata koji su potvrdili da su u Prolom kupki izliječili čir ili refluksnu bolest jednjaka, kao i gastritis. Kod dispepsije i opstipacije također su pokazani pozitivni učinci Prolom vode u smislu poboljšanja metabolizma i reguliranja probave. Prolom voda se može piti neograničeno, nema dokazanih neželjenih učinaka. Preporučuje se uzimanje Prolom vode 2 čaše ujutro i 1-2 čaše 20 do 30 minuta prije jela. Preporuka banjskih liječnika je 1,5 do 2 l dnevno.”


Za detaljan uvid u kliničku studiju, KLIKNITE OVDJE. Prvi dio predstavlja službeno ovjereni prijevod s originalnog srpskog jezika na hrvatski, dok je drugi dio izvorna studija napisana na srpskom jeziku.

Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Beograd, 7.3.2017.

UPORABA PROLOM VODE U GINEKOLOGIJI I PERINATOLOGIJI


Prof. Prim. dr. sc. med. dr. sc. hum. Dubravko Habek, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije. subspecijalist fetalne medicine i opstetricije, redoviti profesor ginekologije i opstetricije u trajnom izboru i stalni sudski vještak

Klinika za ženske bolesti i porode Klinička bolnica „Merkur“ Zagreb


“Prolom voda se može proflaktički preporučiti u slijedećim stanjima u ginekologiji i perinatologiji:

Pijenje vode (peroralna uporaba) preporučuje se tijekom trudnoće (česta gestacijska opstipacija, reguliranje probave, česta gestacijska piroza, hiperacidna stanja gornjeg probavnog sustava), u porođaju (hidracija) i babinju (tijekom dojenja, hidracija). Može se piti i u hipertenzivnoj bolesti u trudnoći, jer je hiponatrijemična voda. Također se preporučuje u osteoporozi u poslijemenopauzi i seniju.

Nadalje, preporučuje se kao diuretična potpora kod liječenja uroinfekcija u svim razdobljima ženina života.

Hidroterapija (kupke) preporučuju se kod eksfolijativnih dermatoza stidnice, dishidroze (isključene premaligne i maligne lezije), vulvodinije; kronična zdjelična bol, kronična zdjelična upalna bolest.

Kataplazme (fango – peloidna terapija): kronična zdjelična bol, sterilitet, kronični intersticijski cistitis, dispareunija.

Irigacije rodnice ili intravaginalna peloterapija: kronična zdjelična bol, kronična upalna bolest zdjelice, parametritisi, sterilitet, frigiditet, dispareunija, urogenitalna atrofija, stresna urinarna inkontinencija”


Za detaljan uvid u stručni materijal autora, KLIKNITE OVDJE.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Zagreb, 4.3.2024.

PRETILOST – MOŽE LI PROLOM VODA POMOĆI U GUBITKU KILOGRAMA


dr. sc. Maja Gradinjan Centner, mag.nutr.

Zavod za endokrinologiju i bolesti metabolizma, KBC Osijek


“Važno je postupno mijenjati svoje prehrambene navike. Ako zbog bolesti ne postoji ograničenje unosa pojedinih namirnica ne treba ih se izbacivati iz svoje prehrane. Ljudi se najčešće pri želji za gubitkom kilograma odlučuju na izbacivanje slatkiša, izbacivanje ugljikohidrata ili izbacivanje večere. Ni jedna opcija nije dobra iz razloga jer sve što izbacimo u potpunosti iz prehrane podsvjesno najviše želimo jesti. Pa ćemo tako nakon određenog vremena, kada postignemo željeni rezultat ili budemo nezadovoljni brzinom gubitka kilograma posegnuti upravo za namirnicom koju smo izbacili iz prehrane. Kada želimo regulirati svoju tjelesnu masu prvo trebamo vidjeti koliko i što pijemo. Ponekad zbog smanjenog unosa tekućine dolazi do sporijeg rada probavnog sustava i samim time do većeg taloženja kilograma. Najbolje je popiti oko 0,5 L vode prije svakog obroka i to 30 min prije svakog obroka. Uz to, preporučeno je popiti još 1 –1,5 L vode tijekom dana. Zbog njezinog jedinstvenog mineralnog i kemijskog sastava, odnosno zbog niske mineralizacije i visoke alkalnosti, Prolom vodu preporučuje se piti svakodnevno tijekom duljeg vremenskog razdoblja.”


Za detaljan uvid u stručni materijal autora, KLIKNITE OVDJE.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Osijek, 13.3.2024.

UČINCI PROLOM VODE NA KOŽU OPĆENITO I NA BOLESTI KOŽE


Primarius Zlatica Jukić, dr.med. Spec. Dermatatovenerolog

Zavod za dermatologiju i venerologiju KBC Osijek


“Prolom voda je jedinstvena prirodna mineralna voda vIsoko alkalna (Ph 8,8+), nisko mineralna, meka, sa izrazito aktivnim hidrogenkarbonatnim ionom i samim time izrazito blagotvorno djeluje na cijeli organizam. Kada je koža u pitanju, istim tim svojim svojstvima djeluje blagotvorno i poželjna je za primjenu kod svih upalnih stanja kože. Postoje studije koje govore u prilog djeotvornosti na kožu oboljelih od vulgarne psorijaze i atopijskog dermatitisa. Ne smijemo zaboratiti da je psorijaza često udružena i sa psorijatičnim artritisom, te ponekad Cronovom bolešću, Iritabilnim kolonom – bolestima za koje se Prolom voda pokazala kao vrlo učinkovita. Studije i promišljanja kolega gastroenterologa, reumatologa i nefrologa su potvrdile djelotvornost Prolom vode.”


Za detaljan uvid u stručni materijal autora, KLIKNITE OVDJE.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Osijek, 17.3.2024.

POZITIVNI UČINCI HIDRACIJE NA KOGNITIVNE FUNKCIJE I RASPOLOŽENJE – PROLOM VODA KAO PARTNER ZA OČUVANJE MENTALNOG ZDRAVLJA


Iva Dimitrijević, klinički psiholog, mag.psych.

Zavod za liječenje boli, KBC Osijek


“U današnjoj užurbanoj i stresnoj svakodnevici često se može dogoditi da osoba tijekom dana ne uzima dovoljno tekućine i postoji značajan rizik od nedovoljne hidracije čiji su negativni učinci u smislu otežanog tjelesnog, kognitivnog i emocionalnog funkcioniranja ranije jasno navedeni. Zato postoje praktični savjeti i alati koji mogu pomoći u održavanju pravilne hidracije tijekom dana. Svjetski priznata Mayo klinika daje praktične savjete kako razviti zdravu naviku za adekvatnu dnevnu hidraciju te između ostalog savjetuje korištenje podsjetnika na pametnim telefonimakako bi izbjegli opasnost nedovoljne hidracije(9). Također, nošenje bočice Prolom vode sa sobom može biti dobar alat jer stalno možemo pratiti količinu popijene vode. Zahvaljujući prirodno visokoj alkalnosti, niskoj mineralizaciji i izraženoj aktivnosti hidrokarbonatnog iona Prolom voda djeluje kao snažan antioksidans.Zbog njezinog jedinstvenog mineralnog i kemijskog sastava, preporučuje ju se piti svakodnevno tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Kvaliteta Prolom vode dokazana je brojnim kliničkim studijama i stručnim radovima koji prepoznaju dobrobiti njezina konzumiranja (10).
Prolom voda može biti odličan partner u održavanju pravilne hidracije organizma, a time i pomoć u održavanju zadovoljavajućeg kognitivnog i emocionalnog funkcioniranja.“


Za detaljan uvid u stručni materijal autora, KLIKNITE OVDJE.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Osijek, 9.4.2024.

MOŽE LI PROLOM VODA POMOĆI KOD MUŠKE NEPLODNOSTI ?


Marija Dundović, klinički embriolog, mag. biol.

Laboratorij za humanu reprodukciju i medicinski pomognutu oplodnju, KBC Osijek


„Prema svome sastavu Prolom voda sadrži sve minerale u tragovima (oligomineralna voda) koji se nalaze u
sjemenoj plazmi te su važni za metabolizam spermija. Volumen spermija je ovisan o ukupnoj hidraciji
organizma. Viskoznost sjemene plazme je također važan čimbenik jer povećana viskoznost onemogućava
normalno plivanje spermija i otežava njihov dolazak u jajovode žene, a sa pravom hidracijom osigurava se
dobar volumen i viskoznost ejakulata. Možemo zaključiti da je Prolom voda svojim sastavom i načinom
skladištenja izvor minerala i čiste vode čija konzumacija pridonosi kvaliteti sjemene plazme i spermiograma
te je dobar izvor vode za muškarce koji pokušavaju poboljšati svoju plodnost.“


Za detaljan uvid u stručni materijal autora, KLIKNITE OVDJE.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Osijek, 18.3.2024.

POSLJEDICE PREKOMJERNOG UNOSA PREHRAMBENIH NAMIRNICA KOJE POVEĆAVAJU KISELOST ORGANIZMA – POTENCIJALNO POVOLJAN UČINAK PROLOM VODE NA SMANJENJE KISELOSTI ORGANIZMA


Ivana Kučinac Zubac dr.med., spec. opće interne medicine

Opća interna medicina Đakovo


„Starenjem organizma smanjuje se udio vode u organizmu a i slabi bubrežna funkcija kako je ranije navedeno,
stoga je starija populacija stanovništva u većem riziku od dehidracije. Prolom voda je idealna u adekvatnoj
hidraciji organizma obzirom na već spomenute benefite bez straha od opterećenja bubrega i krvnih žila te
nema dokazanih neželjenih učinaka (16). U Prolom vodi utvrđeni su oligominerali koji su malim količinama
neophodni za normalan rast, razvoj te fiziološke procese metaboličkih funkcija u organizmu. Jedan od važnih
oligoelemenata u Prolom vodi je i silicij koji ima važnu ulogu za zdravlje kosti i zglobova. Obzirom da Prolom
voda im nisku tvrdoću povoljna je za razgradnju kako bubrežnih kamenaca tako i kamenaca u mokraćnim
putevima (16). O utjecaju metaboličke acidoze koja je uzrokovana prehranom napisano i objavljeno mnogo
opservacijskih studija a u ovom radu su navedene neke od njih. Obzirom na rezultate 6 tih studija u kojima
su navedeni zaključci o dobrobitima prehrane u kojoj prevladavaju prehrambene namirnice koje imaju
alkalizirajuće djelovanje na organizam nameće se i sam zaključak o zdravstvenim dobrobitima konzumacije
niskomineralnih visokoalkalnih voda kakva je i Prolom voda u očuvanju zdravlja i prevenciji mnogobrojnih
bolesti.“


Za detaljan uvid u stručni materijal autora, KLIKNITE OVDJE.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Đakovo, 19.4.2024

PROLOM VODA I OPSTIPACIJA U PEDIJATRIJSKOJ DOBI


Ina Valpotić, dr. med. spec. pedijatar

Opća bolnica ”Dr. Anđelko Višić” Bjelovar


“Kada govorimo o opstipaciji, hidracija je važan preduvjet redovite defekacije i poželjno je djecu poticati na
učestalu rehidraciju. Prolom voda je prirodna mineralnu voda koju karakteriziraju prirodno visoka alkalnost
(pH 8,8+), niska mineralizacija i izražena aktivnost hidrogen-karbonatnog iona. Upravo taj sastav čini ju
pogodnom za konzumaciju u velikim količinama u svim dobnim skupinama, uključujući i one najmlađe, bez
neželjenih učinaka, a uz istovremeno postizanje blagotvornog učinka na mokraćni i probavni sustav te na
kožu. Aktivnost bikarbonata dodatno pridonosi normalizaciji rada crijeva jer poboljšava sekretornu funkciju
jetre i pražnjenje žučnjaka. Kao dodatan učinak, lužnatost Prolom vode ublažava simptome vezane uz
prekomjernu proizvodnju želučane kiseline čime se ublažavaju simptomi gastroezogealnog refluksa s kojim
se također susrećemo u dječjoj dobi. U sastavu Prolom vode nailazimo i na prisutnost oligoelemenata koji
predstavljaju esencijalne minerale koju su u malim količinama potrebi za rast i razvoj organizma. Količinu
unosa tekućine kod onih najmlađih potrebno je uskladiti s dnevnim potrebama djeteta, no kod veće djece,
posebice kod sportaša ili u ljetnim mjesecima, unos može biti i do 1.5 –2 litre na dan, uz preporuku da se
ujutro popiju 2 čaše natašte, te jedna do dvije čaše 30 minuta prije svakog obroka.”


Za detaljan uvid u stručni materijal autora, KLIKNITE OVDJE. Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Bjelovar, 18.3.2024.

IZVANZGLOBNI REUMATIZAM: ULOGA PROLOM VODE KAO POMOĆNOG LJEKOVITOG SREDSTVA


Snježana Košč, dr.med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

Opća bolnica ”Dr. Anđelko Višić” Bjelovar


“PROLOM VODA prirodna je mineralna voda bogata silicijem, natrijevim hidrogenkarbonatom, alkalna,
oligomineralna i hipotermalna. Oligominerali su esencijalni minerali koji su potrebni u malim količinama za
normalan rast i funkcioniranje organizma. Oni igraju ključnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima. Silicij
pripada u tu skupinu. Sadržaj silicija (SiO2) u Prolom vodi iznosi 45 mg/L. Silicij je mineral koji igra ključnu
ulogu u održavanju zdravlja kostiju i vezivnog tkiva. Smanjuje gubitak kalcija i pomaže u liječenju
osteoporoze. Djelotvoran je kod uganuća, dislokacija zglobova, oštećenja ligamenata i tetiva stimulirajući i
jačajući vezivo. Silicij pomaže u sintezi kolagena i ima važnu ulogu u regeneraciji vezivnog tkiva. Iako se nalazi
u biljnoj hrani problem je u tome što isključivo prehranom ne unosimo dostatne količine za naš organizam.
Zato mnogi od nas imaju značajan i kronični nedostatak ovog važnog minerala u tragu. Prolom voda sa svojim
jedinstvenim sastavom važan je faktor sprečavanja kroničnog nedostatka silicija. Prolom voda u kombinaciji
sa balneoterapijom blagotvorno djeluje kod upalnog reumatizma u mirnoj fazi, degenerativnog reumatizma,
te zglobnog i vanzglobnog reumatizma.”


Za detaljan uvid u stručni materijal autora, KLIKNITE OVDJE.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Bjelovar, 4.3.2024.

GASTRITIS I PROLOM VODA KAO DODATAK U LIJEČENJU


Marko Pavošević, dr. med., specijalizant gastroenterologije i hepatologije

Zavod za gastroenterologiju i hepatologiju, KBC Osijek


„Koristeći Prolom vodu povećavamo pH- vrijednost u želucu te djelujemo protektivno na sluznicu, sprječava mogući nastanak defekata sluznice te pospješuje njezino izlječenje u slučaju patoloških stanja, odnosno ulkusne bolesti.

Preporučeno je uzimati između 1,5L i 2L Prolom vodne dnevno, 2 čaše ujutro i 1-2 čaše 20 do 30 minuta prije jela.

Prema istraživanju rezultati su pokazali da se Prolom voda može koristiti uz propisanu terapiju lijekovima u tretmanu hiperacidnih stanja gornjeg dijela probavnog trakta. Prolom voda statistički značajno pridonosi bržem nestanku simptoma (tegoba) ili ublažavanju simptoma (smanjenju intenziteta i učestalosti) ako se koristi uz propisanu terapiju u odnosu na bolesnike koji koriste samo propisanu terapiju lijekovima.“


Za detaljan uvid u stručni materijal autora, KLIKNITE OVDJE.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Osijek, 21.4.2024.

PROLOM VODA U OLAKŠAVANJU NUSPOJAVA ONKOLOŠKE TERAPIJE


Katarina Križić Bojanović, dr.med.

Obiteljska medicina grad Đakovo, Dom zdravlja Osječko-baranjske županije


„U pacijenata s malignom ili proširenom malignom bolešću opstipacija i refluks mogu biti pojave unutar same bolesti ili se pojaviti kao posljedica primijenjene onkološke terapije te dodatno negativno djelovati na kvalitetu života oboljelog. Budući je Prolom voda prirodna niskomineralna voda (6) te je pH Prolom vode u lužnatom spektru ona se kao alkalna voda može koristiti za smanjenje kiselosti unutar želuca. S tom namjerom Prolom voda bi kao nefarmakološko sredstvo uz propisanu farmakološku terapiju olakšala simptome gastričnog refluksa uzrokovanog onkološkim liječenjem.  Osim djelovanja na želučanu kiselost i smanjenje pojave osjećaja žarenja u želudcu, uz druge uobičajene mjere pijenjem Prolom vode i dostatnom hidracijom pozitivno će se djelovati i na konstipaciju te poticanje pražnjenja crijeva. Uzmemo li u obzir mjeru do koje konstipacija i gastroezofagealni refluks narušavaju kvalitetu života i u inače zdravih osoba tad svakako trebamo uzeti u obzir korištenje Prolom vode tijekom provođenja onkološke terapije čime bi se oboljelima potencijalno umanjile nuspojave u samom procesu liječenja.“


Za detaljan uvid u stručni materijal autora, KLIKNITE OVDJE.

Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Đakovo, 3.6.2024.

DEGENERATIVNE I UPALNE REUMATSKE BOLESTI LOKOMOTORNOG SUSTAVA – Prolom voda-pomoćno ljekovito sredstvo


Prim. Endi Radović mr. dr. med., specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije, subspecijalist reumatolog

Thalassotherapia Crikvenica – specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju


„Sadržaj silicija (SiO2) u Prolom vodi iznosi 45 mg/L. Silicij je mineral koji ima ulogu u sintezi kolagena, procesima cijeljenja i upale, te na taj način sudjeluje o održavanju zdravlja kostiju i vezivnog tkiva. Sve je više dokaza da postoji sprega između unosa silicija i gustoće koštane mase jer se smatra da silicij utječe na mehanizme sinteze kolagena i mineralizacije matriksa, te smanjuje gubitak kalcija koji je najodgovorniji za održanje gustoće koštane mase. Silicij nalazimo u namirnicama biljnog porijekla, ali nedovoljno se unosi putem prehrane pa posljedično tome kod većine ljudi imamo deficit ovog minerala. Stoga Prolom voda kao dodatak prehrani može biti bitan čimbenik u sprečavanju kroničnog deficita silicija u organizmu. S druge strane, Prolom voda u kombinaciji s balneoterapijom blagotvorno djeluje kod upalnog i degenerativnog reumatizma zbog antiinflamatornog i analgetskog djelovanja.“


Za detaljan uvid u stručni materijal autora, KLIKNITE OVDJE.

Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Crikvenica, 10.5.2024.

IDIOPATSKA NEPLODNOST I PROLOM VODA


Prof.dr.sc. Siniša Šijanović, dr.med.

Klinika za ginekologiju i opstetriciju KBC Osijek


„Pri izboru tekućine za hidraciju možemo reći da postoje stolna, izvorska i mineralna prirodna voda. Stoga i sam odabir vode je važan u regulaciji normalnih metaboličkih funkcija organizma. Jedna od njih svakako je Prolom voda koja je oligomineralna, hipotermalna, alkalična (pH 8,8), bogata silicijem. Prolom voda poboljšava sekretornu funkciju jetre te dolazi do boljeg pražnjenja žućnog mjehura što za posljedicu ima laksativno djelovanje na gastrointestinalni trakt i nestanak konstipacije. Bogata je Silicijem koji regulira imunološke procese u organizmu. To je prirodna mineralna voda s niskim sadržajem mineralnih tvari, natrij hidrogenkarbonatna, silicijska, hipotermalna te visokoalkalna pH 8,8. Služi kao sredstvo za hidrataciju i bolje funkcioniranje organizma jer ima blagotvoran učinak na rad bubrega, urinarni i gastrointestinalni sustav. Smanjuje kiselost želučanog soka. Obzirom na nizak sadržaj natrija i drugih minerala brzo se eliminira iz organizma te je možemo piti u neograničenim količinama. Utvrđena je i prisutnost oligominerala što su esencijalni minerali potrebni za normalan rast, razvoj i funkcioniranje organizma te igraju ulogu u mnogim metaboličkim procesima.“


Za detaljan uvid u stručni materijal autora, KLIKNITE OVDJE.

Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Osijek, 22.5.2024.

FUNKCIONALNI ABDOMINALNI POREMEĆAJI U DJECE – Uloga odgovarajuće hidracije


Prof. dr. sc. Goran Palčevski, dr. med.

KBC Rijeka, Medicinski fakultet Rijeka


„Odgovarajuća hidracija organizma pridonosi normalizaciji funkcije probavnog sustava. Međutim, osim količine bitan je i sastav unesene tekućine. Prolom voda je prirodna mineralna voda bogata silicijem, natrijevim hidrogenkarbonatom, alkalna je i oligomineralna. Silicij smanjuje upalu probavnog sustava i pridonosi stabilizaciji imunoloških procesa u ogranizmu. Bikarbonati potiču sekretornu funkciju jetre i bolje pražnjenje žučnjaka što za posljedicu ima laksativno djelovanje i normalizaciju rada crijeva. To je osobito bitno u osoba kod kojih su naglašeni simptomi opstipacije. Oligoelementi u Prolom vodi su esencijalni minerali koji su u malim količinama potrebni za rast i razvoj organizma. Kako svojim alkalnim sastavom smanjuje kiselost želučanog sadržaja, pokazala se djelotvornom u liječenju GER-a, kroničnog gaatritisa i dispeptičkih tegoba koji nisu rijetki u dječjoj dobi. Svojim sastavom Prolom voda sigurna je za korištenje u djece. Preporučeni dnevni unos Prolom vode ovisi o dobi. U male djece valja uvažiti dnevne potrebe djeteta. Kod veće djece, posebice one koja se bave sportom i ljeti, savjetuje se unos 1,5 -2 l vode na dan, 2 čaše natašte, te 1- 2 čaše 30 min prije svakog obroka. Zaključno, liječenje svakog bolesnika je individualno. Sastoji se u provedbi odgovarajućeg načina prehrane/hidracije, psihoterapije i farmakoterapije.“


Za detaljan uvid u stručni materijal autora, KLIKNITE OVDJE.

Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Rijeka, 15.6.2024.

URIČNI ARTRITIS – GIHT MOŽE LI PROLOM VODA POMOĆI U PREVENCIJI I LIJEČENJU?


Prof. dr. sc. Jasminka Milas-Ahić, dr. med. , specijalist internist, subspecijalist reumatolog, klinički imunolog i alergolog

Odjel za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju
Klinika za unutarnje bolesti , KBC Osijek


„Nedavno istraživanje na 400 bolesnika s kroničnim uričnim artritisom provedeno kroz godinu dana ispitivalo je utjecaj korištenja alkalne vode kao dodatak farmakološkom liječenju na razinu mokraćne kiseline i simptome gihta. Autori su zaključili kako je korištenje alkalne vode, osobito u visokim koncentracijama, učinkovito ublažilo bol, smanjilo otekline zglobova, poboljšalo pokretljivost zglobova i unaprijedilo svakodnevne aktivnosti. U skupini bolesnika koje je uzimala alkalnu vodu značajno su se smanjili ključni upalni pokazatelji (C-reaktivni protein, interleukin-1β, faktor nekroze tumora-α) i razina mokraćne kiseline u serumu. Prolom voda pripada skupini niskomineralnih, visokoalkalnih, bikarbonatnih, silicijskih voda, a zbog niske mineralizacije može se uzimati u većim količinama. Novija istraživanja pokazala su kako korištenje alkalne vode, osobito u visokim koncentracijama, učinkovito ublažava bol, smanjuje otekline zglobova te poboljšava svakodnevnu pokretljivost u bolesnika s kroničnim uričnim artritisom. Stoga Prolom voda zbog svojih povoljnih osobina može imati utjecaj na smanjenje razine mokraćne kiseline u serumu te se može koristiti kao vrijedno pomoćno sredstvo u liječenju gihta.“


Za detaljan uvid u stručni materijal autora, KLIKNITE OVDJE.

Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Osijek, 29.6.2024.

LARINGOFARINGEALNI REFLUKS KOD DJECE I ALKALNA VODA


Vlatka Konjik, dr.med. specijalist pedijatar
subspecijalist pedijatrijske gastroneterologije

Odjel za dječju gastroenterologiju, hepatologiju, pulmologiju, alergologiju i imunologiju
Klinika za pedijatriju, KBC Osijek


„Rezultati istraživanja iz 2017. koje je usporedilo skupinu odraslih pacijenata sa LPR-om koji su liječeni standardno IPP-om i skupinu koja je liječena mediteranskom prehranom i alkalnom vodom, zaključno donose slične ili nešto bolje rezultate u skupini koja je simptome kontrolira promjenom prehrane, a bez farmakoterapije, potencijalnih nuspojava i troškova za zdravstveni sustav. Alkalna voda, čija je pH vrijednost 8 i više, denaturira i inaktivira pepsin, koji je čini se odgovoran za oštećenje larinksa u pacijenata sa LPR-om. Osim što inaktivira pepsin, pijenje alkalne vode puferira sadržaj želuca i podiže pH želučanog sadržaja. Svojim sastavom može dakle pomoći i pacijentima sa LPR-om, ali i sa kiselim refluksom (12). Dodatni benefit konzumacije alkalne vode na probavni sustav je pojačanje sekretone funkcija jetre i pražnjenje žučnog mjehura. Ne manje važna, i to posebno u pedijatrijskoj populaciji, jest činjenica da je svakodnevno pijenje alkalne vode sigurno i bez nuspojava, te da može doprinijeti smanjenju simptoma LPR-a. Alkalna voda koja je dostupna na našem području je Prolom voda, prirodna niskomineralna, oligomineralna, termomineralna i visoko alkalna voda s pH vrijednošću od 9.0. Voda je prikladna za svakodnevnu konzumaciju, bez mirisa i boje, ugodnog okusa te pogodna za konzumaciju u svim dobnim skupinama.“


Za detaljan uvid u stručni materijal autora, KLIKNITE OVDJE.

Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Osijek, 2.7.2024.

Pitanja i odgovori

Što je Prolom voda?

Prolom voda je prirodna mineralna, niskomineralna, meka, natrij hidrogenkarbonatna, silicijska, alkalna, termomineralna, hipotermalna oligomineralna voda.

U bocama od koliko litara je moguće kupiti Prolom vodu?

Prolom voda dostupna je u pakiranju od 1.5 L i 0.5 L.  Pakira se u PET1 (BPA FREE) ambalaži.

Za koga je Prolom voda namijenjena?

Važno je znati da je Prolom voda namijenjena svakom čovjeku.

Koja količina Prolom vode se preporučuje?

Između 2 do 3 litre dnevno. Važno je vodu početi piti ujutro, jer će tako brže doći iz želuca u tanko crijevo i bubrege. Najbolje je popiti oko 0.5 L, 30 min prije svakog obroka. Uz to, preporučeno je popiti još 1-1.5 L vode tijekom dana.

Da li se Prolom voda može piti svakodnevno kroz dulji vremenski period?

Da. Zbog svog jedinstvenog mineralnog i kemijskog sastava, odnosno zbog svoje niske mineralizacije i visoke alkalnosti, Prolom voda se preporučuje piti svakodnevno kroz dulji vremenski period.

Koja je razlika između Prolom vode i drugih voda u boci?

Prolom voda je prirodna mineralna, niskomineralna, meka, natrij hidrogenkarbonatna, silicijska, alkalna (pH 8.8), termomineralna, hipotermalna, oligomineralna voda. Takve vode u prirodnom stanju su izrazito rijetke i cijenjene u svijetu.  Liječnici i stručnjaci preporučuju vode kao što je Prolom voda za svakodnevno korištenje, kao sredstvo za optimalnu hidrataciju i normalno funkcioniranje organizma.

Da li Prolom vodu mogu piti ljudi s povišenim krvnim tlakom?

Da. Prolom voda ima nizak sadržaj natrija i iz tog razloga hipertoničari ju mogu piti u velikim količinama.

Da li Prolom vodu mogu konzumirati ljudi koji koriste medicinske lijekove?

Da, Prolom voda se smije konzumirati s medicinskim lijekovima. Nema kontraindikacija i potpuno je sigurna za ljude s prepisanom medicinskom terapijom.

Da li se Prolom voda preporučuje trudnicama?

Da. Vrlo je važno da trudnice piju kvalitetnu vodu. Prolom voda je pravi izbor zbog optimalnog sastava mikro i makro elemenata, nema kontraindikacija i zbog niske mineralizacije ne opterećuje bubrege.

Da li se Prolom voda preporučuje bebama i djeci?

Da. Preporučuje se bebama i djeci zbog rehidratacije. U prvim godinama života važno je da se organizam djece ne opterećuje solima i ostalim mineralima, posebno ne bubrezi, te je iz tog razloga Prolom voda izuzetno korisna za njihov organizam. Prolom voda može se koristiti za pripremu mlijeka za dojenčad, kašica i čajeva. Također se može koristiti za razrjeđivanje soka za vaše dijete. Naravno, Prolom vodu dijete može piti za utaživanje žeđi.

Čim otvorite bocu, Prolom voda je spremna za upotrebu, nije ju potrebno prokuhavati. Međutim, važno je paziti da se boca održava čistom. Kada se boca jednom otvori, preporuča se da se čuva na tamnom mjestu na temperaturi ne višoj od 10°C. Ako boca ostane otvorena više od 24 sata, preporuča se prokuhati vodu prije upotrebe.

Da li Prolom vodu smiju konzumirati kućni ljubimci?

Da. Prolom voda je sigurna za sve kućne ljubimce.

Koja je koncetracija fluorida u Prolom vodi?

Koncentracija fluorida u Prolom vodi iznosi 0.12 mg/l. Važno je razumjeti da Prolom voda prirodno sadrži fluorid što nije isto što i čisti fluor. Fluorid je čestica koja nastaje iz fluora, točnije fluoridni ion. Fluoridni ion ima drugačiju strukturu i kemijsko ponašanje od samog fluora.

Navedena koncetracija fluorida u Prolom vodi (0.12 mg/l) znatno je niža od maksimalno dozvoljene koncentracije fluorida u vodi za piće, koja iznosi 1.5 mg/l. Obzirom na ovu nisku koncentraciju, Prolom voda je potpuno sigurna za konzumaciju.

Da li je ambalaža u koju se flašira Prolom voda sigurna?

Da. Prolom voda se flašira u plastičnu ambalažu pod oznakom PET1 (PETE). Najmodernija tehnologija tvrtke SIDEL (klikni za informacije o SIDEL tehnologiji) koristi se za flaširanje Prolom vode. PET1 (PETE) ambalaža je BPA free i samim time ne sadrži “Bisfenol A” što ju čini sigurnom.

Da li se Prolom voda može kupiti u bilo kojoj ljekarni u Republici Hrvatskoj?

Da. Kupovina Prolom vode moguća je u svakoj ljekarni na području Republike Hrvatske.

NAPOMENA: Važno je napomenuti da, ako djelatnik u ljekarni nije upoznat s Prolom vodom, obavezno spomenete veledrogeriju OKTAL PHARMA koja distribuira Prolom vodu svim ljekarnama u Republici Hrvatskoj. 

Da li je moguće na kućnu adresu naručiti Prolom vodu sa besplatnom dostavom?

Da. Prilikom kupovine/narudžbe Prolom vode preko našeg partnera Bazzar, dostava je BESPLATNA ako je vrijednost narudžbe veća od 80 EUR. Za kupovinu Prolom vode preko internet trgovine Bazzar kliknite OVDJE kako bi Vas preusmjerili na njihovu stranicu.

Žašto je Prolom voda skuplja u Hrvatskoj u odnosu na neke druge države?

Kako bi objektivno shvatili zašto je Prolom voda skuplja u Hrvatskoj u odnosu na neke druge susjedne zemlje, moramo objasniti na koji način funkcionira definiranje cijene i što sve ulazi u izračun maloprodajne cijene za krajnjeg korisnika i zašto se izračun cijene u Republici Hrvatskoj razlikuje od izračuna cijene nekih susjednih zemalja.

U izračun maloprodajne cijene Prolom vode u Republici Hrvatskoj ulaze sljedeći troškovi:

  1. nabavna cijena Prolom vode od proizvođača “PLANINKA AD”
  2. naknada banke za deviznu transakciju prema proizvođaču “PLANINKA AD”
  3. trošak dostave Prolom vode iz Srbije do Hrvatske (točnije do grada Zagreba)
  4. trošak carinskog postupka, sanitarnog inspektorata i špedicije
  5. trošak analize ispravnosti Prolom vode u NZJZ “Dr. Andrija Štampar”
  6. obračun PDV-a od 25%
  7. obračun Fonda za zaštitu okoliša za povratnu ambalažu od 50 lipa po boci
  8. obračun Fonda za zaštitu okoliša za manipulaciju ostalih sirovina prilikom uvoza (najlon,drvo,karton) od 13 lipa po boci
  9. trošak samog skladišta i manipulacije unutar skladišta u Zagrebu
  10. trošak dostave distributera iz skladišta u Zagrebu do trgovine/ljekarne/skladišta preprodavača
  11. minimalni profit u korist tvrtke FAIRYLAND HEALTH d.o.o. kao ekskluzivnog uvoznika za Republiku Hrvatsku
  12. minimalni profit u korist tvrtke koja prodaje Prolom vodu krajnjem kupcu (ljekarna/trgovina/web trgovina)

Uzevši navedeno u obzir, zaključujemo da Prolom voda spada u kategoriju jeftinih proizvoda i da u samu cijenu proizvoda ulazi 12 točaka.
Sukladno navedenom neke susjedne države nemaju trošak pod točkom 7 i 8, dok se trošak pod točkama 2,3,4,5,6,9 i 10  razlikuje. Trošak samog skladištenja u nekim zemljama je jeftiniji zbog nižeg standarda te države. Također neke države imaju PDV od 13% dok mi u Republici Hrvatskoj imamo PDV od 25%, neke države nemaju trošak povratne ambalaže dok kod nas taj trošak iznosi 50 lipa po boci, neke države imaju jeftiniju dostavu kao i jeftiniju cijenu carinskih davanja, analiza, sanitarnog inspektorata itd.

Iz priloženog se da zaključiti da se sama cijena energenata, zakonodavstva i ostalih troškova razlikuje od države do države i zbog toga Prolom voda ima nešto skuplju maloprodajnu cijenu u Hrvatskoj u odnosu na neke druge susjedne zemlje. Razlike u cijenama mogu se zamijetiti i na drugim proizvodima kao npr. cigarete, mlijeko, kruh, brašno, ulje, jaja itd…

Da li se Prolom voda analizira u laboratoriju prije puštanja u slobodnu prodaju?

Da. Prilikom svake proizvedene šarže proizvođač Prolom vode, tvrtka “PLANINAKA AD” vodu šalje na analizu u laboratorij IZJZ “Niš”. Nakon završene analize sukladno zakonodavstvu Republike Srbije, odgovorno prilaže svu dokumentaciju i šalje Prolom vodu na isporuku u Republiku Hrvatsku. Pri ulasku dostavnog vozila u Republiku Hrvatsku, Prolom voda podliježe carinskom postupku uključujući i sanitarni inspektorat Republike Hrvatske koji Prolom vodu izuzima i šalje na analizu u NZJZ “Dr. Andrija Štampar”. Po završetku carinskog postupka i analize, sanitarni inspektorat Republike Hrvatske odobrava puštanje Prolom vode u slobodnu prodaju.

AKO VAS ZANIMA KAKO IZGLEDA ANALIZA PROLOM VODE U NZJZ “Dr. Andrija Štampar”, KLIKNI TU ZA PREGLED

Da li je Prolom voda priznata u Europskoj uniji?

Da. Prolom voda je prošla postupak registracije u Hrvatskoj i time je  priznata i u Europskoj uniji.

Reference navednog možete pogledati klikom na stranicu pod brojem 1 i 2:

 1. https://food.ec.europa.eu/safety/labelling-and-nutrition/natural-mineral-waters-and-spring-water_en#official-recognition-of-natural-mineral-waters
 2. https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_04_39_829.html

Pitajte doktora

  PRIJAVA
  Newsletter o vodi