Prolom voda

izvire na dubini od 220 m na padinama planine Radan, na jugu Srbije.

Prolom voda predstavlja prirodnu nisko mineralnu vodu koja je meka, sadrži natrijev hidrogenkarbonat i silicij, alkalna je, termomineralna, hipotermalna te oligomineralna.

Prolom voda od izvora do potrošača prolazi potpuno zatvoreni sustav, bez izlaganja bilo kakvim fizičkim ili kemijskim tretmanima.

Prolom voda je dostupna u pakiranjima od 0.5 i 1.5 litre, izrađenim od PET1 (PETE) materijala, koji ne sadrži Bisfenol A. Ovo pakiranje je praktično rješenje, prilagođeno dinamičnom načinu života korisnika uz istovremeno poštivanje ekoloških normi, omogućujući očuvanje svježine i kvalitete Prolom vode.

Izdvajamo citate eminentnih doktora (stručnjaka) iz njihovih autorskih elaborata, olakšavajući vam odabir za daljnje čitanje kompletnog stručnog materijala.

Dinko Ladić, dr. med.specijalist internist, subspecijalist gastroenterologije i hepatologije

Zavod za gastroenterologiju i hepatologiju
Klinika za unutarnje bolesti
KBC Osijek

GASTROEZOFAGEALNA REFLUKSA BOLEST – Može li Prolom voda pomoći u liječenju ?

“Zbog njene lužnatosti može se koristiti u stanjima hiperacidnih stanja gornjeg probavnog trakta. Djelovanje joj je da smanjenjem kiselosti želučanog sadržaja kao nefarmakološka mjera pomaže u liječenju gastroezofagealne refluksne bolesti i drugih stanja (ulkusna bolest) povezanih s prekomjernim izlučivanjem želučane kiseline. Takvo povoljno djelovanje prema dostupnoj literaturi već je potvrđeno kod bolesnika koji su koristili Prolom vodu, bilo kao dodatak farmakološkoj terapiji ili samostalno u sklopu nefarmakološkog liječenja. Pokazan je povoljan učinak i kod drugih gastrointestinalnih poremećaja u smislu dispepsije i konstipacije.”

Osijek, 22.2.2023.

Za detaljan uvid u stručni materijal autora, ljubazno kliknite ovdje.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Andreja Barulić, dr. med. specijalist internist, gastroenterolog

Zavod za gastroenterologiju i hepatologiju
Klinika za unutarnje bolesti
KBC Osijek

OPSTIPACIJA I PROLOM VODA

“Zbog niske mineralizacije brzo se eliminira iz organizma, djeluje kao izuzetno dobar prirodni diuretik. Ljekovita svojstva Prolom voda ima kod hiperacidnih stanja u gornjem dijelu probavnog trakta. Zbog visoke alkalnosti smanjuje kiselost želučanog sadržaja te kod ulkusne i refluksne bolesti smanjuje simptome i pomaže izlječenje. Kod dispepsije i opstipacije također su pokazana pozitivna djelovanja Prolom vode u smislu poboljšanja i reguliranja probave (3). Prolom voda može se koristiti uz propisanu medikamentnu terapiju u tretmanu gastroezofagusne refluksne bolesti, kroničnog gastritisa, ulkusne bolesti i dispepsije. Bikarbonati kojima obiluje poboljšavaju sekretornu funkciju jetre, što se očituje holagognim djelovanjem. Pod njihovim djelovanjem dolazi do boljeg pražnjenja žučnjaka što pridonosi normalizaciji rada crijeva.”

Osijek, 27.2.2023.

Za detaljan uvid u stručni materijal autora, ljubazno kliknite ovdje.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Izv. prof. dr. sc. Josip Španjol, dr. med. specijalist urologije subspecijalist urološke onkologije i transplantacije bubrega

Redoviti član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske
Tajnik podružnice Akademije medicinskih znanosti Hrvatske u Rijeci

Prodekan za poslovne odnose Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci
Pročelnik Katedre za urologiju KBC Rijeka
Predstojnik Klinike za urologiju KBC Rijeka

PROLOM VODA I RAD BUBREGA

“Prolom voda zbog svog kemijskog sastava, a radi se o lužnatoj vodi siromašnoj kalcijem, bogatoj bikarbonatima, može imati povoljan učinak na rad bubrega olakšavajući im održavanje ravnoteže acidobaznog statusa cijelog organizma, te stabilizirajući pH mokraće i spriječiti nastanak kako kamenaca, tako i razmnožavanje bakterija u mokraći. Nadoknada bikarbonata posebice je važna u osoba koje se nalaze na raznim oblicima dijeta, posebice ketodijetama, jer prilikom takve prehrane dolazi do zakiseljavanja cijelog organizma što posebice opterećuje bubrege i pogoduje nastanku mokraćnih kamenaca i uroinfekcija. Zaključno, „Prolom voda” može se svakako preporučiti svim ljudima, a posebice urološkim bolesnicima s čestim uroinfekcijama i onima s mokraćnim kamencima s ciljem prevencije njihovog nastanka te poboljšanja rada bubrega i lakše regulacije acidobaznog statusa cijelog organizma.”

Rijeka, 28.12.2022.

Za detaljan uvid u stručni materijal autora, ljubazno kliknite ovdje.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Emanuel Modrić, dr. med.spec. urolog subspec. urološke onkologije

Opća bolnica Bjelovar

KAMENCI OD MOKRAĆNE KISELINE I PROLOM VODA

“Kako nije točno definiran uzrok stvaranja kamenaca od mokraćne kiseline, teško možemo na njih djelovati lijekovima. Stoga se najčešće preporučuje promjena prehrane (izbjegavanje crvenog mesa) i adekvatna hidracija. Tu ulogu dobiva Prolom voda, koja je niskomineralna i visokoalkalna. S obzirom na to da je niskomineralna, može se piti u većim količinama, što je jako bitno kod problema s kamencima mokraćnog sustava (adekvatna hidracija organizma najčešće je jedina metoda prevencije). Kako je ranije spomenuto, mokraćna kiselina slabo je topljiva kod niskog pH urina. Prolom voda je visokoalkalna voda i stoga doprinosi alkalizaciji urina, što dovodi do bolje topljivosti mokraćne kiseline i prevenciji stvaranja kamenaca.”

Bjelovar, 12.2.2023.

Za detaljan uvid u stručni materijal autora, ljubazno kliknite ovdje.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Izv. prof. dr. sc. Goran Poropat, dr. med. internist-gastroenterolog

Zavod za gastroenterologiju, KBC Rijeka
Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci

SINDROM IRITABILNOG CRIJEVA – Prolom voda kao dodatak liječenju

“Visoki pH Prolom vode upravo je jedna od najznačajnijih karakteristika kojom ova voda blagotvorno djeluje na simptome SIC-a, prvenstveno na način da neutralizira dio želučane kiseline koja time u značajno manjoj mjeri dospijeva u alkalnu sredinu tankog crijeva i narušava ravnotežu crijevne mikrobiote što, zajedno s izravnim agresivnim učinkom kiselih medija na strukturu i posljedično funkciju crijeva, ima značajnu ulogu u poticanju i intenzifikaciji simptoma SIC-a. Uz logično olakšavanje prolaska crijevnog sadržaja zbog većeg volumena tekućine u lumenu crijeva i smanjene tvrdoće u konzistenciji stolice, obilje hidrogenkarbonatnih iona dodatno poboljšava sekretornu funkciju jetre i ekskretornu funkciju bilijarnog trakta što izravno utječe na normalizaciju rada crijeva, prvenstveno imajući laksativni učinak, važan u bolesnika s dominantno konstipacijskim simptomima bolesti. Prisutnost silicija, kojim je Prolom voda bogata, svojim imunomodulatornim svojstvima smanjuje intenzitet upalnih i alergijskih reakcija u probavnom sustavu, a razvoj upale dodatno pogoršava simptome SIC-a, narušavajući kvalitetu života bolesnika. S obzirom na niskomineralna svojstva, Prolom vodu je moguće konzumirati svakodnevno, bez straha od neželjenih učinaka akumulacije ostalih minerala u krvnim žilama, bubrezima i bilijarnom traktu.”

Rijeka, 5.5.2023.

Za detaljan uvid u stručni materijal autora, ljubazno kliknite ovdje.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Miroslav Šram, dr. med. specijalist – internist

Klinika za unutarnje bolesti
KBC Osijek

SINDROM IRITABILNOG KOLONA – POZITIVNI UTJECAJ PROLOM VODE NA IRITABILNI KOLON

“Prolom voda prirodna je mineralna voda bogata silicijem, natrijevim hidrogenkarbonatom, alkalna, oligomineralnai hipotermalna. Pogodna je za pijenje u većim količinama i sigurna je za hipertoničare, trudnice i djecu. Dokazano pospješuje liječenje uroloških, reumatoloških i dermatoloških bolesti. Zbog svog alkalnog sastava pokazala se iznimno djelotvornom u liječenju gastroezofagealne refluksne bolesti, kao i kod kroničnog gastritisa, ulkusne bolesti i dispeptičkih tegoba jer smanjuje kiselost želučanog sadržaja. Prolom voda može se primijeniti u osoba oboljelih od sindroma iritabilnog kolona s naglašenim simptomimakonstipacije jer dokazano djeluje pozitivno na poremećaje otežane defekacije. Bikarbonati Prolom vode poboljšavaju sekretornu funkciju jetre i zbog njihova djelovanja dolazi do boljeg pražnjena žučnog mjehura što za posljedicu ima laksativno djelovanje na gastrointestinalni trakt i nestanak konstipacije. Silicij, kojim je Prolom voda bogata, smanjuje upalu probavnog trakta i pridonosi općem poboljšanju probavnog trakta regulirajući imunološke procese u čovjekovom organizmu. Prema istraživanju provedenom u Klinici za gastroenterologiju i hepatologiju u Beogradu propisana terapija uz dodatak Prolom vode smanjuje ili odstranjuje simptome uspješnije od propisane terapije bez dodatka Prolom vode.”

Osijek, 6.3.2023.

Za detaljan uvid u stručni materijal autora, ljubazno kliknite ovdje.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Marin Deškin, dr. med. specijalist internist, subspecijalist endokrinolog-dijabetolog

Opća bolnica Bjelovar

 
PROLOM VODA PRIRODNI DOPRINOS OPĆIM, NEFARMAKOLOŠKIM MJERAMA U PREVENCIJI OSTEOPOROTIČNIH PRIJELOMA

“Sve je više znanstvenih studija koje ukazuju da i silicij uz kalcij i vitamin D igra ključnu ulogu u formiranju, a i održavanju koštanog zdravlja. Postoji jasna korelacija između unosa silicija i BMD-a, smatra se da su mehanizmi, ponajprije, u sintezi i stabilizaciji kolagena i mineralizaciji matriksa. Isto tako, silicij smanjuje i gubitak kalcija –najodgovornijeg minerala za koštanu gustoću. Prolom voda jedinstvenog je sastava, a pripada kategoriji prirodno visokoalkalnih, silicijskih (koncentracija SiO2 – 45mg/L), bikarbonatnih i oligomineralanih voda. Silicij aktivno sudjeluje umetabolizmu niza minerala; kalcija, kalija, fosfora, cinka, fluora i sumpora. Igra i važnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, lipida i bjelančevina, kao i u sintezi kolagena koji u značajnom stupnju određuje starenje kose, kože, noktiju, zglobova i tetiva. Osnovna funkcija je strukturna, potporna, no ima i važno značenje u imunološkom i antiaterosklerotskom smislu. Starenje stanica može se povezati, na neki način, i s nedostatkom silicija, odgovornog za stanične metaboličke procese. Iz toga se može zaključiti da je silicij s pravom nedavno dobio epitet „anti-aging minerala“. Vrlo je zastupljen u tlu, no praktički ga vrlo malo unosimo prehranom. Iako biljna hrana ima dosta silicija, bioraspoloživost je ipak mala. PROLOM VODA sa svojim jedinstvenim sastavom predstavlja važan čimbenik sprečavanja kroničnog deficita silicija.”

Bjelovar, 4.1.2023.

Za detaljan uvid u stručni materijal autora, ljubazno kliknite ovdje.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

dr. Marinko Lukić, internist-gastroenterolog

Opća bolnica Bjelovar

PROCJENA UTJECAJA PROLOM VODE KAO POMOĆNOG LJEKOVITOG SREDSTVA U LIJEČENJU KRONIČNOG GASTRITISA

“Prolom voda može se koristiti uz propisanu medikamentnu terapiju u liječenju hiperacidnih stanja gornjeg dijela probavnog trakta. Prolom voda statistički značajno doprinosi bržem nestanku simptoma (tegoba) ili ublažavanju simptoma (smanjenju intenziteta i učestalosti) ako se koristi uz propisanu terapiju u odnosu na pacijente koji koriste samo propisanu medikamentnu terapiju. Prolom voda doprinosi bržem oporavku pacijenata tijekom liječenja.”

Bjelovar, 29.12.2022.

Za detaljan uvid u stručni materijal autora, ljubazno kliknite ovdje.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Izv.prof.dr.sc. Goran Hauser, dr.med. internist – gastroenterolog

Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci
Predstojnik Klinike za internu medicinu KBC Rijeka

LIJEČENJE GASTROEZOFAGEALNE REFLUKSNE BOLESTI (GERB) – ULOGA PROLOM VODE KAO POMOĆNOG LJEKOVITOG SREDSTVA

“Jedan je od načina liječenja uzimanje lužnatih sredstava i pacijenti često posežu za najdostupnijim lijekom, a to je NaHCO3, tj. „soda bikarbona” što je vrlo loš odabir pogotovo za bolesnike s kroničnim liječenjem. Zbog toga je vrlo bitno imati rješenje koje će bolesnicima učinkovito ukloniti smetnje, a neće imati nuspojave dugotrajnog liječenja koje su tipične za uzimanje sode bikarbone. Prolom voda kao alkalno sredstvo prirodan je način ublažavanja smetnji s obzirom na blago alkalni pH. Kemijski sastav vode vrlo je dobro istražen. Prema hidrokemijskim svojstvima vode ove vrste pripadaju tipu hidrokarbonat-natrij. Sve analize ukazuju na veliku sličnost kemijskog sastava voda Prolom banje iz svih analiziranih pojava. Mineralizacija vode vrlo je niska i iznosi oko 0,2g/L, što je nešto niža vrijednost od mineralizacije običnih hladnih voda tog područja. U tim vodama javljaju se kao otopljeni plinovi O2 i u znatno nižem sadržaju H2S. pH-vrijednost je unutar granica od 8,4 do 9,3. Radioaktivnost vode je niska pa se ne može razvrstati u radioaktivne. Zbog visoke alkalnosti vode smanjuje se kiselost želučanog sadržaja te se može primjenjivati kod GERB-a, ali i drugih stanja povezanih s hiperaciditetom kao pomoćno ljekovito sredstvo. Bolesnici mogu uzimati i do 2L na dan, najčešće se preporučuje 2 čaše ujutro natašte te jedna do dvije čaše 30 minuta prije jela.”

Rijeka, 24.2.2023.

 

Za detaljan uvid u stručni materijal autora, ljubazno kliknite ovdje.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

dr. Ruženka Lukić

Ordinacija opće medicine u Zagrebu

PROCJENA UTJECAJA PROLOM VODE KAO POMOĆNOG LJEKOVITOG SREDSTVA U LIJEČENJU GASTROEZOFAGEALNE REFLUKSNE BOLESTI

“Zbog niske mineralizacije brzo se eliminira iz organizma, djeluje kao izuzetno dobar prirodni diuretik. Ljekovita svojstva Prolom voda ima kod hiperacidnih stanja u gornjem dijelu probavnog trakta. Zbog visoke alkalnosti smanjuje kiselost želučanog sadržaja te kod ulkusne i refluksne bolesti smanjuje simptome i pomaže izlječenje. Kod dispepsije i opstipacije također su pokazana pozitivna djelovanja Prolom vode u smislu poboljšanja i reguliranja probave. Prolom voda može se koristiti uz propisanu medikamentnu terapiju u tretmanu gastroezofagusne refluksne bolesti, kroničnog gastritisa, ulkusne bolesti i dispepsije.”

Zagreb, 28.12.2022.

Za detaljan uvid u stručni materijal autora, ljubazno kliknite ovdje.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Dino Hardi, dr. med. Specijalizant gastroenterologije i hepatologije

Zavod za gastroenterologiju i hepatologiju
Klinika za unutarnje bolesti
KBC Osijek

PEPTIČNA ULKUSNA BOLEST – Može li Prolom voda pomoći u liječenju?

“Klinički je dokazano da pomaže kod kroničnog gastritisa, ulkusne i refluksne bolesti. Brzo i lako se apsorbira iz probavnog trakta i dospijevanjem u krv povećava njenu alkalnu rezervu, izravno pojačavajući kapacitet bikarbonatnog sustava koji je najvažniji u održavanju acido-bazne ravnoteže organizma. Koristeći Prolom vodi povećavamo pH-vrijednost u želucu te se djeluje protektivno na sluznicu, sprječava mogući nastanak defekta sluznice te pospješuje njezino izlječenje u slučaju patološkihstanja, kao što je prethodno opisana peptična ulkusna bolest. Preporučeni dnevni unos iznosi između1,5 i 4 litre na dan. Osobe od 45 do 65kg tjelesne težine mogu dnevno uzimati 1,5 – 2 litre vode na dan, osobe teške od 65 do 80 kg mogu uzimati između 2 i 2,5 litre vode, 2,5 do 3 litre vode uzimaju osobe teške od 80 do 90 kg, dok će 3 do 3,5 litre vode piti osobe teške od 90 do 110 kg. Ako imate između 110 i 120 kg, bit će vam potrebno 3,5 – 4,0 litre vode svakodnevno. Prolom vodu dobro je piti jer ona smanjuje osjećaj nadutosti nakon obroka, ubrzava rad i pražnjenje crijeva. Stoga ima povoljan učinak i kod konstipacije. U istraživanjima je dokazano da doprinosi bržem nestanku simptoma ili ublažavanju simptoma ako se koristi uz redovitu terapiju koju je propisao liječnik, u odnosu na bolesnike koji koriste samo propisanu medikamentnu terapiju.”

Osijek, 28.2.2023.

Za detaljan uvid u stručni materijal autora, ljubazno kliknite ovdje.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Izv. prof. dr. sc. Zoran Peršec, dr. med. specijalist urologije i subspecijalist urološke onkologije

Pročelnik Zavoda za urologiju
Kliničke bolnice Dubrava

PROLOM VODA I UROLOŠKI PACIJENTI

“Kamenci mokraćnog sustava čest su problem koji se susreće u urološkoj ambulanti i jedan su od najčešćih razloga potrebe za intervencijomu sklopu hitne medicinske (urološke) pomoći (renalna kolika), kao i razni oblici uroloških tretmana kamenaca u mokraćnom sustavu. Također, kod pacijenata koji su već tretirani zbog kamenaca u mokraćnom sustavu, uz preporuku i stimulaciju diureze, koristili smo Prolom vodu prilikom tretiranja kamenaca svih sastava, upravo zbog učinka smanjenja koncentracija soli od kojih je formiran sam kamenac. Pritom se, zahvaljujući mikro elementu siliciju iz Prolom vode, smanjuje mogućnost samog ponovnog nakupljanja fragmenata kamenca, ali i pospješuje njihovo izbacivanje te sprječava mogućnost nastanka zadržavanja mokraće (retencije) uz olakšavanje bolnog izmokravanja. Prolom voda uz to štiti i sluznicu mokraćnog sustava od vezivanja i taloženja raspadnih produkata mokraćnih kamenaca, sprječavajući ponovni nastanak istih. Naime, prisustvo navedenih produkata dovodi do mehaničkog oštećenja sluznice mokraćnog sustava, a silicijska kiselina iz Prolom vode pospješuje epitelizaciju oštećenog tkiva, ali i poboljšava bubrežnu funkciju što, naravno, ima pozitivan učinak i na cjelokupni organizam i što brži oporavak, odnosno eliminaciju tretiranih raspadnih produkata kamenca. U konačnici, Prolom vodu temeljem naših iskustava možemo preporučiti svim urološkim pacijentima, a posebice tijekom hospitalizacija u cilju poboljšanja/održavanja funkcije bubrega, sprječavanja ili tretmana uroinfekcija, kao i pacijentima s mokraćnim kamencima u cilju sprječavanja mogućnosti nastanka istih, ali i kao korisno sredstvo prilikom raznih uroloških tretmana.”

Zagreb, 21.5.2023.

Za detaljan uvid u stručni materijal autora, ljubazno kliknite ovdje.
Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.

Izv. prof. dr. sc. Dragan Popović, dr. med. internist-gastroenterolog

Direktor

Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju KCS

PROCENA EFEKTA PROLOM VODE KAO POMOĆNOG LEKOVITOG SREDSTVA U TRETMANU GASTROEZOFAGUSNE REFLUKSNE BOLESTI, HRONIČNOG GASTRITISA, ULKUSNE BOLESTI I DISPEPSIJE

“Prolom voda je negazirana, prirodna voda sa niskim sadržajem mineralnih materija (oligomineralna), visoko alkalna (PH 8,5 do 9 na izvoru), temperature 26-31,5°C na izvoru. Iako je ona prirodna, izvorska voda koju mogu svakodnevno da koriste i zdravi ljudi, Prolom voda zbog svojih karakteristika ima i lekovita svojstva. Lekovita dejstva Prolom voda ima kod hiperacidnih stanja u gornjem delu digestivnog trakta. Zbog visoke alkalnosti smanjuje kiselost želudačnog sadržaja te kod ulkusne bolesti i refluksne bolesti smanjuje simptome i pomaže izlečenje o čemu govori i iskustvo većeg broja pacijenata koji su potvrdili da su u Prolom banji izlečili čir ili refluksnu bolest jednjaka kao i gastritis. Kod dispepsije i opstipacije su takođe pokazana pozitivna dejstva Prolom vode u smislu poboljšanja varenja i regulisanja probave. Prolom voda može da se pije neograničeno, nema dokazanih neželjenih dejstava. Preporučuje se uzimanje Prolom vode ujutru 2 čaše i 1-2 čaše 20 do 30 minuta pre jela. Preporuka banjskih lekara je 1,5 do 2 l dnevno.”

Beograd, 7.3.2017.

Za detaljan uvid u kliničku studiju, ljubazno kliknite ovdje. Prvi dio predstavlja službeno ovjereni prijevod s originalnog srpskog jezika na hrvatski, dok je drugi dio izvorna studija napisana na srpskom jeziku.

Također, pozivamo vas da istražite sve dostupne radove unutar kategorije “STRUČNA LITERATURA“.


Pitanja i odgovori

Što je Prolom voda?

Prolom voda je prirodna mineralna, niskomineralna, meka, natrij hidrogenkarbonatna, silicijska, alkalna, termomineralna, hipotermalna oligomineralna voda.

U bocama od koliko litara je moguće kupiti Prolom vodu?

Prolom voda dostupna je u pakiranju od 1.5 L i 0.5 L.  Pakira se u PET1 (BPA FREE) ambalaži.

Za koga je Prolom voda namijenjena?

Važno je znati da je Prolom voda namijenjena svakom čovjeku. Prolom voda osim što ima karakteristiku hidratacije kao i svaka druga voda, donosi dodatne prednosti poput poticanja probave. Prolom voda je idealan izbor za svakoga.

Koja količina Prolom vode se preporučuje?

Između 2 do 3 litre dnevno. Važno je vodu početi piti ujutro, jer će tako brže doći iz želuca u tanko crijevo i bubrege. Najbolje je popiti oko 0.5 L, 30 min prije svakog obroka. Uz to, preporučeno je popiti još 1-1.5 L vode tijekom dana.

Da li se Prolom voda može piti svakodnevno kroz dulji vremenski period?

Da. Zbog svog jedinstvenog mineralnog i kemijskog sastava, odnosno zbog svoje niske mineralizacije i visoke alkalnosti, Prolom voda se preporučuje piti svakodnevno kroz dulji vremenski period.

Koja je razlika između Prolom vode i drugih voda u boci?

Prolom voda je prirodna mineralna, niskomineralna, meka, natrij hidrogenkarbonatna, silicijska, alkalna (pH 8.8), termomineralna, hipotermalna, oligomineralna voda. Takve vode u prirodnom stanju su izrazito rijetke i cijenjene u svijetu.  Liječnici i stručnjaci preporučuju vode kao što je Prolom voda za svakodnevno korištenje, kao sredstvo za optimalnu hidrataciju i normalno funkcioniranje organizma.

Da li Prolom vodu mogu piti ljudi s povišenim krvnim tlakom?

Da. Prolom voda ima nizak sadržaj natrija i iz tog razloga hipertoničari ju mogu piti u velikim količinama.

Da li Prolom vodu mogu konzumirati ljudi koji koriste medicinske lijekove?

Da, Prolom voda se smije konzumirati s medicinskim lijekovima. Nema kontraindikacija i potpuno je sigurna za ljude s prepisanom medicinskom terapijom.

Da li se Prolom voda preporučuje trudnicama?

Da. Vrlo je važno da trudnice piju kvalitetnu vodu. Prolom voda je pravi izbor zbog optimalnog sastava mikro i makro elemenata, nema kontraindikacija i zbog niske mineralizacije ne opterećuje bubrege.

Da li se Prolom voda preporučuje bebama i djeci?

Da. Preporučuje se bebama i djeci zbog rehidratacije. U prvim godinama života važno je da se organizam djece ne opterećuje solima i ostalim mineralima, posebno ne bubrezi, te je iz tog razloga Prolom voda izuzetno korisna za njihov organizam. Prolom voda može se koristiti za pripremu mlijeka za dojenčad, kašica i čajeva. Također se može koristiti za razrjeđivanje soka za vaše dijete. Naravno, Prolom vodu dijete može piti za utaživanje žeđi.

Čim otvorite bocu, Prolom voda je spremna za upotrebu, nije ju potrebno prokuhavati. Međutim, važno je paziti da se boca održava čistom. Kada se boca jednom otvori, preporuča se da se čuva na tamnom mjestu na temperaturi ne višoj od 10°C. Ako boca ostane otvorena više od 24 sata, preporuča se prokuhati vodu prije upotrebe.

Da li Prolom vodu smiju konzumirati kućni ljubimci?

Da. Prolom voda je sigurna za sve kućne ljubimce.

Koja je koncetracija fluorida u Prolom vodi?

Koncentracija fluorida u Prolom vodi iznosi 0.12 mg/l. Važno je razumjeti da Prolom voda prirodno sadrži fluorid što nije isto što i čisti fluor. Fluorid je čestica koja nastaje iz fluora, točnije fluoridni ion. Fluoridni ion ima drugačiju strukturu i kemijsko ponašanje od samog fluora.

Navedena koncetracija fluorida u Prolom vodi (0.12 mg/l) znatno je niža od maksimalno dozvoljene koncentracije fluorida u vodi za piće, koja iznosi 1.5 mg/l. Obzirom na ovu nisku koncentraciju, Prolom voda je potpuno sigurna za konzumaciju.

Da li je ambalaža u koju se flašira Prolom voda sigurna?

Da. Prolom voda se flašira u plastičnu ambalažu pod oznakom PET1 (PETE). Najmodernija tehnologija tvrtke SIDEL (klikni za informacije o SIDEL tehnologiji) koristi se za flaširanje Prolom vode. PET1 (PETE) ambalaža je BPA free i samim time ne sadrži “Bisfenol A” što ju čini sigurnom.

Da li se Prolom voda može kupiti u bilo kojoj ljekarni u Republici Hrvatskoj?

Da. Kupovina Prolom vode moguća je u svakoj ljekarni na području Republike Hrvatske.

NAPOMENA: Važno je napomenuti da, ako djelatnik u ljekarni nije upoznat s Prolom vodom, obavezno spomenete veledrogeriju OKTAL PHARMA koja distribuira Prolom vodu svim ljekarnama u Republici Hrvatskoj. 

Da li je moguće na kućnu adresu naručiti Prolom vodu sa besplatnom dostavom?

Da. Prilikom kupovine/narudžbe Prolom vode preko našeg partnera Bazzar, dostava je BESPLATNA ako je vrijednost narudžbe veća od 80 EUR. Za kupovinu Prolom vode preko internet trgovine Bazzar kliknite OVDJE kako bi Vas preusmjerili na njihovu stranicu.

Žašto je Prolom voda skuplja u Hrvatskoj u odnosu na neke druge države?

Kako bi objektivno shvatili zašto je Prolom voda skuplja u Hrvatskoj u odnosu na neke druge susjedne zemlje, moramo objasniti na koji način funkcionira definiranje cijene i što sve ulazi u izračun maloprodajne cijene za krajnjeg korisnika i zašto se izračun cijene u Republici Hrvatskoj razlikuje od izračuna cijene nekih susjednih zemalja.

U izračun maloprodajne cijene Prolom vode u Republici Hrvatskoj ulaze sljedeći troškovi:

  1. nabavna cijena Prolom vode od proizvođača “PLANINKA AD”
  2. naknada banke za deviznu transakciju prema proizvođaču “PLANINKA AD”
  3. trošak dostave Prolom vode iz Srbije do Hrvatske (točnije do grada Zagreba)
  4. trošak carinskog postupka, sanitarnog inspektorata i špedicije
  5. trošak analize ispravnosti Prolom vode u NZJZ “Dr. Andrija Štampar”
  6. obračun PDV-a od 25%
  7. obračun Fonda za zaštitu okoliša za povratnu ambalažu od 50 lipa po boci
  8. obračun Fonda za zaštitu okoliša za manipulaciju ostalih sirovina prilikom uvoza (najlon,drvo,karton) od 13 lipa po boci
  9. trošak samog skladišta i manipulacije unutar skladišta u Zagrebu
  10. trošak dostave distributera iz skladišta u Zagrebu do trgovine/ljekarne/skladišta preprodavača
  11. minimalni profit u korist tvrtke FAIRYLAND HEALTH d.o.o. kao ekskluzivnog uvoznika za Republiku Hrvatsku
  12. minimalni profit u korist tvrtke koja prodaje Prolom vodu krajnjem kupcu (ljekarna/trgovina/web trgovina)

Uzevši navedeno u obzir, zaključujemo da Prolom voda spada u kategoriju jeftinih proizvoda i da u samu cijenu proizvoda ulazi 12 točaka.
Sukladno navedenom neke susjedne države nemaju trošak pod točkom 7 i 8, dok se trošak pod točkama 2,3,4,5,6,9 i 10  razlikuje. Trošak samog skladištenja u nekim zemljama je jeftiniji zbog nižeg standarda te države. Također neke države imaju PDV od 13% dok mi u Republici Hrvatskoj imamo PDV od 25%, neke države nemaju trošak povratne ambalaže dok kod nas taj trošak iznosi 50 lipa po boci, neke države imaju jeftiniju dostavu kao i jeftiniju cijenu carinskih davanja, analiza, sanitarnog inspektorata itd.

Iz priloženog se da zaključiti da se sama cijena energenata, zakonodavstva i ostalih troškova razlikuje od države do države i zbog toga Prolom voda ima nešto skuplju maloprodajnu cijenu u Hrvatskoj u odnosu na neke druge susjedne zemlje. Razlike u cijenama mogu se zamijetiti i na drugim proizvodima kao npr. cigarete, mlijeko, kruh, brašno, ulje, jaja itd…

Da li se Prolom voda analizira u laboratoriju prije puštanja u slobodnu prodaju?

Da. Prilikom svake proizvedene šarže proizvođač Prolom vode, tvrtka “PLANINAKA AD” vodu šalje na analizu u laboratorij IZJZ “Niš”. Nakon završene analize sukladno zakonodavstvu Republike Srbije, odgovorno prilaže svu dokumentaciju i šalje Prolom vodu na isporuku u Republiku Hrvatsku. Pri ulasku dostavnog vozila u Republiku Hrvatsku, Prolom voda podliježe carinskom postupku uključujući i sanitarni inspektorat Republike Hrvatske koji Prolom vodu izuzima i šalje na analizu u NZJZ “Dr. Andrija Štampar”. Po završetku carinskog postupka i analize, sanitarni inspektorat Republike Hrvatske odobrava puštanje Prolom vode u slobodnu prodaju.

AKO VAS ZANIMA KAKO IZGLEDA ANALIZA PROLOM VODE U NZJZ “Dr. Andrija Štampar”, KLIKNI TU ZA PREGLED

Da li je Prolom voda priznata u Europskoj uniji?

Da. Prolom voda je prošla postupak registracije u Hrvatskoj i time je  priznata i u Europskoj uniji.

Reference navednog možete pogledati klikom na stranicu pod brojem 1 i 2:

 1. https://food.ec.europa.eu/safety/labelling-and-nutrition/natural-mineral-waters-and-spring-water_en#official-recognition-of-natural-mineral-waters
 2. https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_04_39_829.html

 

Pitajte doktora

  EKSKLUZIVNI UVOZNIK ZA RH
  Tvrtka FAIRYLAND HEALTH d.o.o. je ekskluzivni uvoznik prirodne mineralne negazirane Prolom vode za područje Republike Hrvatske.
  Ur.broj: 525-09/0492-19-6
  Klasa: UP/I-310-27/19-01/04
  Ur.broj: 563-14/307-19-2
  Klasa: 351-04/19-09/251

  Prolom voda - dar prirode

  PRIJAVA
  Newsletter o vodi