Prolom voda

izvire na dubini od 220 m na padinama planine Radan, na jugu Srbije.

Prolom voda je prirodna mineralna, niskomineralna, meka, natrij-hidrokarbonatna, silicijska, alkalna, termomineralna, oligomineralna, hipotermalna voda. Prolom voda na svom putu od izvora do potrošača prolazi kroz potpuno zatvoreni sustav bez ikakvih fizičkih ili kemijskih tretmana. Prolom voda dolazi u pakiranju od 1.5 litre i 0.5 litre u PET1-PETE (BPA FREE) ambalaži.

Glavne karakteristike Prolom vode su:
Optimalna hidratacija

Negazirana prirodna mineralna Prolom voda pripada skupini niskomineralnih, mekih, natrij-hidrokarbonatnih, silicijskih, alkalnih, termomineralnih, oligomineralnih i hipotermalnih voda.

 • niska mineralizacija omogućava da se može piti u velikim količinama
 • nema neželjenih učinaka nakon konzumacije Prolom vode i preporučuje se svima, uključujući i osobe s povišenim krvnim tlakom, sportaše, a sigurna je za trudnice i djecu

Prema ukupnoj tvrdoći od °dH<1.0, spada u izuzetno meke vode. Vrijednost pH iznosi 8.8 – 9.2, te ju kategorizira kao visokoalkalnu dok ju suhi ostatak od 148 mg/L svrstava u skupinu niskomineralnih voda.

Pomoć u liječenju bubrega i mokraćnih puteva

Prolom voda se preporuča kao pomoćno sredstvo pri liječenju bolesti bubrega i mokraćnih puteva:

 • kronične infekcije bubrega i mokraćnog sustava
 • kamenci u bubrezima i urinarnom traktu
 • stanja nakon kirurških zahvata na urinarnom traktu
 • benigne bolesti prostate

Zbog jedinstvenog mineralnog i kemijskog sastava prirodna mineralna Prolom voda veoma povoljno utječe na bubrege. Povećanje diureze koristi se kod kamenaca svih sastava, jer se u urinu smanjuje koncentracija soli od kojih je formiran kamenac. Zahvaljujući mikroelementu siliciju iz Prolom vode smanjuje se kamenac u bubregu i pospješuje se njegovo izbacivanje, olakšava se bolno mokrenje, sprječava zadržavanje mokraće. Prolom voda štiti tkivo mokraćnog sustava od premazivanja raspadnim produktima od urina, sprječavajući nastanak kamenca. Prisustvo kamenca i pijeska dovodi do mehaničkog oštećenja sluznice urotrakta, silicijska kiselina iz Prolom vode pospješuje epitelizaciju oštećenog tkiva i smanjuje veličinu pojedinačnih cista bubrega, također smanjuje razinu ureje i kreatinina u krvi.

Prolom voda djeluje povoljno na krvne žile u organizmu, pa i na krvne žile bubrega čime se postiže poboljšanje općeg stanja bubrega.

Pomoć kod reumatizma

Prolom voda u kombinaciji sa balneoterapijom u Prolom Banji blagotvorno djeluje na reumatizam:

 • upalni reumatizam u smirenoj fazi
 • degenerativni reumatizam
 • zglobni i vanzglobni reumatizam

Silicij je veoma važan za razvoj koštanog sustava. Smanjuje gubitak kalcija koji je neophodan za zdrave kosti i pomaže u liječenju osteoporoze. Stimulira vezivno tkivo i ima važnu ulogu u njegovoj regeneraciji. Djelotvoran je kod uganuća i dislokacija zglobova, oštećenih ligamenata, prijeloma. Također liječi oštećena mjesta u tkivima. Silicij doprinosi obnavljanju veziva i hrskavice, poboljšava pokretljivost zglobova, umanjujući bol uslijed oštećenja hrskavice (osteoartritis) i doprinosi jačanju vezivnog tkiva.

Pomoć u liječenju organa za probavu

Prolom voda se preporuča kao pomoćno sredstvo pri liječenju bolesti probavnog sustava:

 • hiperacidni gastritis
 • čir na želucu i dvanaesniku
 • upala (katar) crijeva
 • kronični zatvor
 • upala žuči i žučnih vodova
 • žučni kamenci
 • stanje nakon kirurških zahvata na probavnim organima

Zbog niske mineralizacije brzo se eliminira iz organizma, djeluje kao izuzetno dobar prirodni diuretik.

Ljekovita svojstva Prolom voda ima kod hiperacidnih stanja u gornjem dijelu probavnog trakta. Zbog visoke alkalnosti smanjuje kiselost želučanog sadržaja te kod ulkusne i refluksne bolesti smanjuje simptome i pomaže izlječenje. Kod dispepsije i opstipacije su također pokazana pozitivna djelovanja Prolom vode u smislu poboljšanja i reguliranja probave. Prolom voda se može koristiti uz propisanu medikamentnu terapiju u tretmanu gastroezofagusne refluksne bolesti, kroničnog gastritisa, ulkusne bolesti i dispepsije.

Prolom voda statistički značajno doprinosi bržem nestanku simptoma ili ublažavanju simptoma ako se koristi uz propisanu terapiju u odnosu na pacijente koji koriste samo propisanu medikamentnu terapiju.

Prolom voda doprinosi bržem oporavku pacijenta tokom tretmana. Bikarbonati poboljšavaju sekretornu funkciju jetre, što se očituje holagognim djelovanjem. Pod njihovim djelovanjem dolazi do boljeg pražnjenja žučne vrećice.

Silicij iz Prolom vode doprinosi prirodnom liječenju kroničnih upala organa za probavu i alergija jer regulira imunološke procese u organizmu. Pospješuje epitelizaciju i liječenje čira na želucu, fistula na debelom crijevu. Smanjuje upalu sluznice žučne vrećice, sprječava formiranje i taloženje kristala kolesterola na zidovima žučne vrećice. Isto kao bikarbonati stimulira lučenje i sekreciju žuči i pospješuje regeneraciju oštećenog tkiva jetre.

Pomoć u njezi kože

Prolom voda se u kombinaciji sa balneoterapijom u Prolom Banji preporučuje kod oboljenja kože:

 • psorijaza i drugi poremećaji keratinizacije
 • inflamatorne dermatoze – ekcemi, mikoze i drugo

Provedena su brojna istraživanja u kojima je ispitivan učinak balneoterapije na simptome i znakove psorijaze. Prećen je veliki broj pacijenata sa psorijazom te je provedena i komparativna studija o učinku balneoterapije emolijensima i balneoterapije.


Pitanja i odgovori

Što je Prolom voda?

Prolom voda je prirodna mineralna, niskomineralna, meka, natrij-hidrokarbonatna, silicijska, alkalna, termomineralna, oligomineralna, hipotermalna voda. Prolom voda blagotvorno djeluje na ljudski organizam.

U bocama od koliko litara je moguće kupiti Prolom vodu?

Prolom voda dostupna je u pakiranju od 1.5 L vode i 0.5 L vode, pakiranje se vrši u PET1 (BPA FREE) ambalaži.

Za koga je Prolom voda namijenjena?

Važno je znati da je Prolom voda namijenjenja svakom čovjeku. Prolom voda ima karakteristiku hidratacije kao i svaka druga voda, uz brojne benefite s kojima se druge vode ne mogu pohvaliti. Konkretno to znači da je Prolom voda idealan izbor za Vas tko god Vi bili i s čime god se vi bavite. Ukoliko niste jedan od mnogih koji su se uvjerili u benefite Prolom vode, pravo je vrijeme za Vas. Svaki pojedinac može konzumirati Prolom vodu svaki dan, u bilo koje doba dana, u neograničenim količinama.

Koja količina Prolom vode se preporučuje?

Između 3 do 4 litre dnevno. Važno je vodu početi piti ujutro, jer će tako brže doći iz želuca u tanko crijevo i bubrege. Najbolje je popiti oko 0.5 L vode prije svakog obroka i to 30 min prije svakog obroka. Uz to, preporučeno je popiti još 1-1.5 L vode tokom dana.

Zašto se preporučuje svakodnevno konzumirati Prolom vodu?

Našem tijelu je neophodna voda. Ona čini 70% tjelesne mase i sudjeluje u svim važnim procesima u organizmu. Zato je izuzetno važno svakodnevno unositi dovoljne količine prirodne mineralne, nisko mineralne, meke, silicijske, alkalne vode koja ne opterećuje organizam.

Prolom voda je idealna za Vas. Nijedna druga voda ne može se pohvaliti karakteristikama koje ima Prolom voda.

 • Prolom voda pripada grupi rijetkih niskomineralnih voda visokih balneoloških vrijednosti:
 • Visoka alkalnost
 • Nizak sadržaj rastvorivih minerala
 • Velika moć hidratacije

Alkalne vode, kao što je Prolom voda, u svijetu se smatraju vodama mladosti.

Da li se Prolom voda može piti svakodnevno kroz dulji vremenski period?

Da. Zbog svog jedinstvenog mineralnog i kemijskog sastava, odnosno zbog svoje niske mineralizacije i visoke alkalnosti, Prolom voda se preporučuje piti svakodnevno kroz dulji vremenski period.

Koja je razlika između Prolom vode i drugih voda u boci?

Prolom voda je niskomineralna i visokoalkalna (pH 8.8 +) voda. Visokoalkalne vode u prirodnom stanju su izrazito rijetke i cijenjene u svijetu. Nijedna druga voda kod nas nema ni približno visoku pH vrijednost kao Prolom voda. Lječnici i znanstvenici širom svijeta preporučuju vode kao što je Prolom voda za svakodnevno korištenje, kao sredstvo za optimalnu hidrataciju i funkcioniranje organizma, preventivu mnogim bolestima, kao i zbog blagotvornog djelovanja na:

 • bolesti bubrega i mokraćnih puteva
 • bolesti organa za probavu

U kombinaciji sa balneoterapijom u Prolom Banji preporučuje se zbog blagotvornog djelovanja na:

 • bolesti kože
 • reumatizam

Da li je Prolom voda dobar diuretik?

Da. Zbog niske mineralizacije brzo se eliminira iz organizma i zato djeluje kao dobar prirodni diuretik.

Na koji način Prolom voda alkalizira naš organizam?

Alkalnost ove vode može pomoći u reguliranju pH ravnoteže tijela, čime se smanjuje rizik od raznih bolesti koje su povezane s kiselošću tijela. PH vrijednost je broj koji služi kao mjera kiselosti, odnosno lužnatosti vodene otopine. PH vrijednost je mjera koncetracije vodikovih iona u otopini. Pri sobnoj temperaturi vrijednost pH može biti između 0 i 14. Neutralne otopine imaju pH = 7, kisele od 0 do 7, a lužnate od 7 do 14. PH je logaritamska funkcija, što znači da je otopina pH vrijednosti 8 deset puta alkalnija od otopine pH vrijednosti 7. Krv i druge tjelesne tekućine koje okružuju stanice su blago alkalne (pH 7,2 do 7,45). Kad bi se pH krvi promijenio na 6,9, nastupila bi koma, a potom i smrt. Srećom, naše tijelo ima mehanizme koji mu pomažu održati ravnotežu i spriječiti velike promjene pH vrijednosti. To su disanje – pluća, zatim tzv. puferski sustavi u tjelesnim tekućinama i selekcija vodikovih iona u bubrezima. Međutim, današnji način života dovodi do stvaranja velike količine tzv. “kiselog otpada” u našem organizmu. 97% hrane kao produkt metabolizma stvara kiseli otpad, a pušenje, alkohol, stres i zagađenje važni su čimbenici zakiseljavanja. Naše tijelo je prisiljeno neprestano se boriti s nastalim kiselinama, što s vremenom iscrpljuje rezerve naših neutralizacijskih sustava. Nastale kiseline dugoročno opterećuju naš organizam, što dovodi do niza problema: pretilosti, smanjenog imuniteta, nedostatka energije, ali i čitavog niza bolesti povezanih s kiselošću, a to su dijabetes, osteoporoza, stvaranje bubrežnih kamenaca, artritis, rak i drugi. Alkalna voda ima više negativnih hidroksidnih iona (OH-) u sebi, što dovodi do veće dostupnosti kisika u krvi. Naime, ako je krv samo malo alkalnija (sa 7,35 na 7,45), u njoj će biti oko 2/3 više kisika koji je dostupan svim stanicama u našem tijelu! Kako bi se nosilo s velikom količinom kiselog otpada, tijelo proizvodi previše slobodnih radikala, koji oksidiraju ne samo otpad, već i zdrave stanice. Negativni hidroksidni ioni (OH-) iz alkalne vode neutraliziraju slobodne radikale, odnosno djeluju kao snažan antioksidans. Također, alkalna voda ima puno veću koncentraciju hidrogenkarbonatnih iona (HCO3-) u odnosu na druge ione. Što je veća koncentracija hidrogenkarbonatnih iona (HCO3-), to je veći pH krvi. PH krvi podliježe čisto fizikalno-kemijskim pravilima pH pufera. U cijelu priču se upliću enzimi. Naime, ukoliko se pH krvi spusti, višak vodikovih iona (H+) će se vezati za hidrogenkarbonatni ion (HCO3-). Nastat će višak ugljične kiseline (H2CO3) , a poseban enzim koji se zove karbonat-anhidraza ili karbonat-dehidrataza će razgraditi ugljičnu kiselinu (H2CO3) na ugljikov dioksid (CO2) i vodu i time ukloniti izvor viška kiseline. Ugljikov dioksid (CO2) će se jednostavno kroz pluća izlučiti iz krvi. Bubrezi imaju sposobnost da višak vodikovih iona (H+) izlučuju kao organske kiseline u urinu, ali i da aktivno reapsorbiraju hidrogenkarbonatne ione (HCO3-) iz primarnog filtrata natrag u krv. Prema podacima, bubrezi tako “pumpaju” natrag u krv više od 4 mola hidrogenkarbonata na dan, što je ogromna količina kojom se podiže pH krvi. Većina hidrogenkarbonata direktno neutralizira kloridnu kiselinu u želucu, čime posredno povisuju pH. Natrijev hidrogenkarbonat prisutan u vodi ima sposobnost da neutralizira kiselinu u želucu, čime se smanjuje rizik od žgaravice i drugih probavnih problema.

Da li Prolom vodu mogu piti ljudi s povišenim krvnim tlakom?

Da. Prolom voda ima nizak sadržaj natrija i iz tog razloga hipertoničari ju mogu piti u velikim količinama.

Da li Prolom vodu mogu konzumirati ljudi koji koriste medicinske lijekove?

Da, Prolom voda se smije konzumirati s medicinskim lijekovima. Nema kontraindikacija i potpuno je sigurna za ljude s prepisanom medicinskom terapijom.

Koji su učinci Prolom vode na kamence i pjesak u bubrezima te na urinarni trakt?

Kliničkim studijama koje su rađene u suradnji sa Urološkim Klinikama Beogradskog i Niškog Univerziteta, zaključeno je da Prolom voda ima povoljan učinak na proces eliminacije kamenaca poslije dezintegracije metodom ESWL-a. Kod pacijenata koji su koristili Prolom vodu hospitalizacija je trajala u prosjeku 4-7 dana i kod 86,7% pacijenata došlo je do potpune eliminacije kamenaca poslije tri mjeseca. Kod pacijenata koji nisu koristili Prolom vodu hospitalizacija je trajala 3-8 dana, a poslije tri mjeseca kod 50 % pacijenata je došlo do potpune eliminacije kamenaca.

Kod pacijenata koji su koristili Prolom vodu nakon operacije UGT infekcija se javila kod 6,7% pacijenata, a kod pacijenata koji nisu koristili Prolom vodu infekcija se javila kod 16.7% pacijenata.

Također je rađena klinička studija u kojoj je ispitivan učinak primjene Prolom vode, kao pomoćnog sredstva u liječenju infekcija mokraćnih puteva. Već nakon 10 dana došlo je do znatnog poboljšanja, urinokulture su ostale sterilne i 6 mjeseci poslije prekida liječenja.

Koji je učinak Prolom vode na pojedine dermatoze (psorijazu i ekcem)?

Rađeno je više kliničkih studija o ispitivanju učinka balneoterapije u Prolom Banji na pojedine dermatoze, sa posebnim osvrtom na psorijazu i ekcem. Poslije sedmodnevne balneoterapije kod ekcema, prosječan postotak poboljšanja znakova i simptoma bio je oko 60%. Kod akutnog kontaktnog dermatitisa prosječan postotak poboljšanja kretao se od 33 do 84%, a kod neurodermatitisa od 30 do 44%. Kod psorijaze, prosječan postotak poboljšanja je oko 40% na kraju trećeg tjedna liječenja kod najvećeg broja bolesnika, a poslije četiri tjedna prosječno oko 46%. Reakcije bolesnika na balneoterapiju su individualne i u nekim slučajevima prosječan postotak poboljšanja se kreće i do 85%.

Učinci balneoterapije u Prolom Banji su omekšavanje kože, povećanje propustljivosti i regulacija površinskih slojeva kože. Prolom voda djeluje antiproliferativno i keratolitički, reducira inflamaciju i iritaciju, povećava rezistenciju na mikroorganizme,ima antialergijski učinak (inhibicija Th1 limfocita, stabilizacija bazofila), ubrzava epitelizaciju.

Učinak balneoterapije u Prolom Banji je neosporan i zavisi od duljine liječenja.

Koji su učinci Prolom vode na organe za probavu?

Ljekovita svojstva Prolom voda ima kod hiperacidnih stanja u gornjem dijelu probavnog trakta. Zbog visoke alkalnosti smanjuje kiselost želučanog sadržaja te kod ulkusne i refluksne bolesti smanjuje simptome i pomaže izlječenje. Kod dispepsije i opstipacije su također pokazana pozitivna djelovanja Prolom vode u smislu poboljšanja i reguliranja probave. Prolom voda se može koristiti uz propisanu medikamentnu terapiju u tretmanu gastroezofagusne refluksne bolesti, kroničnog gastritisa, ulkusne bolesti i dispepsije.

Prolom voda statistički značajno doprinosi bržem nestanku simptoma ili ublažavanju simptoma ako se koristi uz propisanu terapiju u odnosu na pacijente koji koriste samo propisanu medikamentnu terapiju.

Prolom voda doprinosi bržem oporavku pacijenta tokom tretmana. Bikarbonati poboljšavaju sekretornu funkciju jetre, što se očituje holagognim djelovanjem. Pod njihovim djelovanjem dolazi do boljeg pražnjenja žučne vrećice.

Silicij iz Prolom vode doprinosi prirodnom liječenju kroničnih upala organa za probavu i alergija jer regulira imunološke procese u organizmu. Pospješuje epitelizaciju i liječenje čira na želucu, fistula na debelom crijevu. Smanjuje upalu sluznice žučne vrećice, sprječava formiranje i taloženje kristala kolesterola na zidovima žučne vrećice. Isto kao bikarbonati stimulira lučenje i sekreciju žuči i pospješuje regeneraciju oštećenog tkiva jetre.

Koji su učinci Prolom vode kod reumatizma?

Prolom voda u kombinaciji sa balneoterapijom u Prolom Banji blagotvorno djeluje na reumatizam:

upalni reumatizam u smirenoj fazi,

degenerativni reumatizam

zglobni i vanzglobni reumatizam

Silicij je veoma važan za razvoj koštanog sustava. Smanjuje gubitak kalcija koji je neophodan za zdrave kosti i pomaže u liječenju osteoporoze. Stimulira vezivno tkivo i ima važnu ulogu u njegovoj regeneraciji. Djelotvoran je kod uganuća i dislokacija zglobova, oštećenih ligamenata, prijeloma. Također liječi oštećena mjesta u tkivima. Silicij doprinosi obnavljanju veziva i hrskavice, poboljšava pokretljivost zglobova, umanjujući bol uslijed oštećenja hrskavice (osteoartritis) i doprinosi jačanju vezivnog tkiva.

Da li se Prolom voda preporučuje trudnicama?

Da. Vrlo je važno da trudnice piju kvalitetnu vodu. Prolom voda je pravi izbor zbog optimalnog sastava mikro i makro elemenata, nema kontraindikacija i zbog niske mineralizacije ne opterećuje bubrege.

Da li se Prolom voda preporučuje bebama i djeci?

Da. Preporučuje se bebama i djeci zbog rehidratacije. U prvim godinama života organizam djece se ne opterećuje solima i ostalim mineralima, posebno ne bubrezi, te je Prolom voda izuzetno korisna za njihov organizam. Prolom voda može se koristiti za pripremu hrane koja sadrži mlijeko, poput kašica od mlijeka ili instant čajeva. Također se može koristiti za razrjeđivanje soka za vaše dijete. Naravno, možete ga ponuditi djetetu i kao napitak za utaživanje žeđi.

Prolom voda je spremna za upotrebu, nije ju potrebno prokuhavati. Nakon što otvorite bocu, vodu možete odmah koristiti bez potrebe za prokuhavanjem. Međutim, važno je paziti da se boca održava čistom. Kada se boca jednom otvori, preporuča se da se čuva na tamnom mjestu s temperaturom ne višom od 10°C. Ako boca ostane otvorena više od 24 sata, preporuča se prokuhati vodu prije upotrebe.

 

Da li Prolom vodu smiju konzumirati kućni ljubimci?

Da. Prolom voda je sigurna za sve kućne ljubimce.

Da li se Prolom voda sadrži fluor?

Prolom voda ne sadrži fluor. Prolom voda sadrži prirodno fluorid. Fluorid je anion nastao iz fluora. Fluorid ima drugačiju atomsku strukturu i kemijsko ponašanje. S obzirom na to da je koncentracija fluorida u Prolom vodi 0.12 mg/l ,a maksimalna dozvoljena koncentracija fluorida u vodi za piće je 1,5 mg/l, Prolom voda je potpuno sigurna za konzumaciju.

Da li je ambalaža u koju se flašira Prolom voda sigurna?

Da. Prolom voda se flašira u plastičnu ambalažu pod oznakom PET1 – PETE. Najmodernija tehnologija tvrtke SIDEL (klikni za informacije o SIDEL tehnologiji) koristi se za flaširanje Prolom vode. PET1 – PETE ambalaža je BPA free i samim time ne sadrži “Bisfenol A” što ju čini sigurnom.

Da li se Prolom voda može kupiti u bilo kojoj ljekarni u Republici Hrvatskoj?

Da. Kupovina Prolom vode moguća je u svakoj ljekarni na području Republike Hrvatske.

NAPOMENA: Važno je napomenuti da, ako djelatnik u ljekarni nije upoznat s Prolom vodom, obavezno spomenite veledrogeriju OKTAL PHARMA koja distribuira Prolom vodu svim ljekarnama u Republici Hrvatskoj. 

Da li je moguće na kućnu adresu naručiti Prolom vodu sa besplatnom dostavom?

Da. Prilikom kupovine/narudžbe Prolom vode preko našeg partnera Bazzar, dostava je BESPLATNA ako je vrijednost narudžbe veća od 80 EUR. Za kupovinu Prolom vode preko internet trgovine Bazzar kliknite OVDJE kako bi Vas preusmjerili na njihovu stranicu.

Žašto je Prolom voda skuplja u Hrvatskoj u odnosu na neke druge države?

Kako bi objektivno shvatili zašto je Prolom voda skuplja u Hrvatskoj u odnosu na neke druge susjedne zemlje, moramo objasniti na koji način funkcionira definiranje cijene i što sve ulazi u izračun maloprodajne cijene za krajnjeg korisnika i zašto se izračun cijene u Republici Hrvatskoj razlikuje od izračuna cijene nekih susjednih zemalja.

U izračun maloprodajne cijene Prolom vode u Republici Hrvatskoj ulaze sljedeći troškovi:

  1. nabavna cijena Prolom vode od proizvođača “PLANINKA AD”
  2. naknada banke za deviznu transakciju prema proizvođaču “PLANINKA AD”
  3. trošak dostave Prolom vode iz Srbije do Hrvatske (točnije do grada Zagreba)
  4. trošak carinskog postupka, sanitarnog inspektorata i špedicije
  5. trošak analize ispravnosti Prolom vode u NZJZ “Dr. Andrija Štampar”
  6. obračun PDV-a od 25%
  7. obračun Fonda za zaštitu okoliša za povratnu ambalažu od 50 lipa po boci
  8. obračun Fonda za zaštitu okoliša za manipulaciju ostalih sirovina prilikom uvoza (najlon,drvo,karton) od 13 lipa po boci
  9. trošak samog skladišta i manipulacije unutar skladišta u Zagrebu
  10. trošak dostave distributera iz skladišta u Zagrebu do trgovine/ljekarne/skladišta preprodavača
  11. minimalni profit u korist tvrtke FAIRYLAND HEALTH d.o.o. kao ekskluzivnog uvoznika za Republiku Hrvatsku
  12. minimalni profit u korist tvrtke koja prodaje Prolom vodu krajnjem kupcu (ljekarna/trgovina/web trgovina)

Uzevši navedeno u obzir, zaključujemo da Prolom voda spada u kategoriju jeftinih proizvoda i da u samu cijenu proizvoda ulazi 12 točaka.
Sukladno navedenom neke susjedne države nemaju trošak pod točkom 7 i 8, dok se trošak pod točkama 2,3,4,5,6,9 i 10  razlikuje. Trošak samog skladištenja u nekim zemljama je jeftiniji zbog nižeg standarda te države. Također neke države imaju PDV od 13% dok mi u Republici Hrvatskoj imamo PDV od 25%, neke države nemaju trošak povratne ambalaže dok kod nas taj trošak iznosi 50 lipa po boci, neke države imaju jeftiniju dostavu kao i jeftiniju cijenu carinskih davanja, analiza, sanitarnog inspektorata itd.

Iz priloženog se da zaključiti da se sama cijena energenata, zakonodavstva i ostalih troškova razlikuje od države do države i zbog toga Prolom voda ima nešto skuplju maloprodajnu cijenu u Hrvatskoj u odnosu na neke druge susjedne zemlje. Razlike u cijenama mogu se zamijetiti i na drugim proizvodima kao npr. cigarete, mlijeko, kruh, brašno, ulje, jaja itd…

Da li se Prolom voda analizira u laboratoriju prije puštanja u slobodnu prodaju?

Da. Prilikom svake proizvedene šarže proizvođač Prolom vode, tvrtka “PLANINAKA AD” vodu šalje na analizu u laboratorij IZJZ “Niš”. Nakon završene analize sukladno zakonodavstvu Republike Srbije, odgovorno prilaže svu dokumentaciju i šalje Prolom vodu na isporuku u Republiku Hrvatsku. Pri ulasku dostavnog vozila u Republiku Hrvatsku, Prolom voda podliježe carinskom postupku uključujući i sanitarni inspektorat Republike Hrvatske koji Prolom vodu izuzima i šalje na analizu u NZJZ “Dr. Andrija Štampar”. Po završetku carinskog postupka i analize, sanitarni inspektorat Republike Hrvatske odobrava puštanje Prolom vode u slobodnu prodaju.

AKO VAS ZANIMA KAKO IZGLEDA ANALIZA PROLOM VODE U NZJZ “Dr. Andrija Štampar”, KLIKNI TU ZA PREGLED

Da li je Prolom voda priznata u Europskoj uniji?

Pitajte doktora

  EKSKLUZIVNI UVOZNIK ZA RH
  Tvrtka FAIRYLAND HEALTH d.o.o. je ekskluzivni uvoznik prirodne mineralne negazirane Prolom vode za područje Republike Hrvatske.
  Ur.broj: 525-09/0492-19-6
  Klasa: UP/I-310-27/19-01/04
  Ur.broj: 563-14/307-19-2
  Klasa: 351-04/19-09/251

  Još niste čuli za Prolom vodu ?

  PRIJAVA
  Newsletter o vodi